keresés

2015. november 9., hétfő

A szerzői jogok okozhatják a Netflix vesztét?

Az utóbbi időszak egyik legjobban működő vállalkozása, a Netflix csalódást keltet az elemzők várakozásaihoz képest, már ami az amerikai növekedést illeti. Egyelőre még nincsen probléma az online videószolgáltatás koronázatlan királyánál, de ez egy figyelmeztető jel lehetett a vállalkozás működtetőinek. Az Egyesült Államokban sem végtelen nagyságú a piac, ráadásul más szolgáltatók is megnehezítik a dolgukat. Az elmúlt időszakban éppen ezért elindultak a globális terjeszkedés rögös útján, ahol viszont nem várt akadályok nehezítik a terjeszkedésüket.


Mi fán terem a Netflix?

A Netflix lényegében egy online videó szolgáltató, amely egy jelképesnek tekinthető előfizetési díj után temérdek mennyiségű filmet, sorozatot bocsát közzé az előfizetői részére. „Maga a szolgáltatás Amerikában abszolút hobbi lett, szinte aki szóba jöhetett, már lassan előfizetett rá. Kétségtelen, hogy első megközelítésben vonzónak tűnik, hogy egy nem túl nagy havidíjért bármilyen filmet, vagy sorozatot megnézhet az előfizető, nem kell megvárni, amíg a műsorrendben megjelenik, mint a hagyományos TV-n.” - írja a privátbankár.hu. Egyáltalán nem tartom meglepőnek, hogy ekkora népszerűsége van ennek a szolgáltatásnak, hiszen valóban egy jelképes összegért cserében lehet igénybe venni. Ez eddig nagyon szépen hangzik, de két - számomra - érdekes probléma is felmerült velük kapcsolatban, melyek esetleg törést okozhatnak az eddig kiválóan működő vállalkozás jövőjében. Mind a kettő kapcsolódik a szerzői jogokhoz, és ezáltal a pénzügyekhez is.

Növekvő igények, változatlan elvárások

Rövid távon veszteség, hosszú távon siker?
A felhasználók igényei folyton növekednek, de elvárják, hogy ezért ne kelljen többet fizetniük. Ezt persze nehéz kivitelezni, főleg úgy, hogy továbbra is gazdaságos legyen a működésük. Egy kisebb áremelést követően is sokan felháborodtak, pedig szerintem ez természetes dolognak tekinthető, még ha nem is örül neki senki. A felhasználók elvárják a minél hamarabbi elérhetőségét a sorozatok egyes részeinek, vagy akár egy teljes évadra is igényt tartanak. Ezeknek a beszerzése viszont nagyobb költségeket jelent, hiszen általánosságban az új dolgok többe kerülnek, nincs ez máshogy a szerzői jogokkal sem. Mivel pedig ez egy törvényes szolgáltatás, a Netflix kénytelen mélyen a zsebébe nyúlni, kockáztatva a rövid távú nyereségességet a hosszú távú nagyobb profit érdekében.

A nemzetközi terjeszkedés nehézségei

Nem véletlen, hogy globálisan gondolkodik a Netflix, mivel az amerikai piac nagysága sem végtelen. Vonzó célpontnak tűnhet Európa, hiszen többnyire stabil gazdasági háttérrel rendelkező, fejlett országok találhatóak itt. Ennek köszönhetően számos országban már elérhető, de még közel sem mindenhol. Egy ilyen remek szolgáltatásra minden bizonnyal lenne kereslet hazánkban is, egyelőre viszont nem érhető el nálunk. Ennek az oka nem más, hogy az európai országokban - így hazánkban is - nagyon átláthatatlanok és eltérőek a szerzői jogi szabályozások, ami miatt viszont csak hosszú jogi elemzés következtében mernek belevágni egy új piac megnyitására. Én személy szerint nagyon örülnék, ha elérhető lenne ez a szolgáltatás, mivel a „sima, hétköznapi” televíziózás már nem tudja maximálisan kielégíteni az igényeket, valamint a rengeteg reklám nagyon kiábrándító tud lenni. Ehhez már csak hab a tortán, hogy itt az egyén szabja a „műsoridőt”, nem pedig a televíziós társaságok mondják meg, hogy mit mikor lehet megnézni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése