keresés

2015. november 1., vasárnap

Okos háztartás III. rész: Az okosizzó és az okoskonnektor

Az okos háztartás egyik lényege, hogy a már megszokott dolgokat okosítjuk és így kapcsoljuk össze okoskütyüinkkel. A TV, és az egészségügyi eszközök után, jöjjön két teljesen hétköznapi tárgy, ami a mai világban mégis tud újat mutatni: az okosizzó és az okoskonnektor.




Okosizzók

Philips Hue


Okosizzók gyártásában a legnagyobb tapasztalattal a Philips rendelkezik. Több féle foglalattal, mérettel és LED szalagos kivitellel érhető el a Philips HUE termékcsalád. Érdemes egy kezdőcsomag megvásárlásával kezdeni, mert így kapunk három „izzót” és az elengedhetetlen bázis állomást is.

Első dolgunk a routerünket összekötni a Hue bázissal (birdge-el). Ezután már csak az okostelefonunkra lesz szükség, azon belül is pedig a Hue alkalmazásra. A telefonkészülék a bázissal kommunikál, nem közvetlenül az izzókkal - a Philips esetében. Az applikációban lehetőségek tárházával találkozhatunk: rengeteg mindent testre szabhatunk, pl. szín, fényerősség, mélység stb. 

Philips Hue izzók a szobában
Több égő használata esetén fény profilakat hozhatunk létre - előre beállítjuk a számunkra kellemes fényeket a filmnézéshez, majd ezt elmentjük, így ha filmet akarunk nézni, nem kell külön kapcsolgatni, mászkálni a lámpákhoz. Akár az Apple watchunk segítségével is aktiválhatjuk a film profilt és a fények igazodnak a beállításokhoz.

Virtuális szobákat is létrehozhatunk, ennek segítségével, ha pl. a „nappalit” választjuk, nem csak a csillár kapcsol fel, hanem azok az izzók is, amik a nappali virtuális szobákhoz rendeltünk hozzá.
Említésre érdemes, hogy a vezérlés forráskódja szabad, ami azt jelenti, hogy nem csak gyári applikációk segítségével vezérelhetjük lámpáinkat, hanem más appokat is használhatunk vagy összekapcsolhatunk vele. Ilyen pl. a Hue disco app - ez a telefonunk mikrofonját használja megfigyelésre és a zene ritmusára villogtatja az égőket. 




Biztonsági szempontból sem elhanyagolható egy Hue rendszer. Beállíthatunk önműködő kapcsolási időpontokat. Ez akkor lehet hasznos, ha elutazunk, ilyenkor a rendszer úgy fényesít, mintha a lakóhelyünkön tartózkodnánk.
A Nest amerikai termosztát és automatizáló cég termékeivel is együtt tud működni a Philips Hue.
Ha szénmonoxid riasztás van, akkor az égők pirosan villognak, ami nagy segítség lehet a hallássérülteknek.

Elgato Avea, LIFX


A többi rendszer nem ennyire összetett, de költséghatékonyabb és kisebb igényeket is ki tudnak elégíteni.
Ilyen pl. az Elgato Avea, aminél közvetlen bluetooh kapcsolat van a készülék és az izzó között, kis darabszámú izzó még ezzel is vezérelhető, de jóval kevesebb testreszabási lehetőséget kapunk, illetve a LIFX rendszer, ahol ugyan már wifis a kapcsolat, de nem olyan széles a termékpaletta és a lehetőség, mint a Philips esetén.

Az okos izzók használatával nem csak háztatásunkat modernizálhatjuk, hanem a LED technológiának köszönhetően, lakásunk „zöldebb” is lehet.  (- forrás)

Még több izzó ide és ide kattintva.


Okoskonnektor


Ha már bevilágítottuk az egész házat, jól jönne egy eszköz, amivel mérni is tudjuk az áramfogyasztásunkat. Többek között erre is jó a D-link okos csatlakozó kiegészítője. A lelke a rendszernek szintén wifi kapcsolatra és alkalmazásra alapul. 

D-Link Smart Plug
Ez az eszköz, más néven „okoskonnektor” tökéletesen tudja monitorizálni fogyasztásunkat, telefonunk segítségével ki-be tudjuk kapcsolni a konnektort, a hozzá csatlakoztatott eszköz (pl. adapter) hőmérsékletét képes meghatározni és túlhevülés esetén magától lekapcsolni. Egy „órarendben” előre beállíthatjuk, hogy a konnektor mikor legyen aktív, így akár a konnektorba dugott lámpa magától tud működni.

Az eszköz emellett pontosan pénznemre kiszámolja mennyibe került nekünk az a 30 perc világítás, amit használtunk, ha megadjuk az eszköznek az elektromos szolgáltatónk tarifáját. (- forrás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése