keresés

2015. november 15., vasárnap

A zenestreaming és a közösségi oldalak

A zenestreaming a közösségi oldalakon is megvetette a lábát: e héttől a Facebook-on is lehet már streamingelt zenét megosztani és hallgatni- erről a nagy hírről számolt be számos cikk az elmúlt hetekben.


Eddig a közösségi oldalak két fajtáját ismertük: a klasszikus közösségi oldalakat (Facebook, Twitter) és a zenei profilúakat (Myspace, Bandcamp, Soundcloud).

A zenei profilú közösségi oldalak

A Myspace-t kifejezetten zenekarok és előadók használják, akik itt teszik közzé zeneszámaikat, koncertidőpontjaikat, videóikat, és itt üzennek személyesen a rajongóknak. Kapcsolattartás és promóció szempontjából is rendkívül kedvező oldal ez a zenészeknek. A Bandcamp is hasonló a Myspace-hez: itt is a művészek maguk töltik fel zeneszámaikat és üzenhetnek a rajongóknak. Ez az oldal online áruház és streaming szolgáltató is egyben. A harmadik említett szolgáltatásra, a Soundcloudra a felhasználók saját szerzeményeiket töltik fel, illetve másokét is meg tudják hallgatni és véleményezni. Ez a szolgáltatás azonban már szerzői jogi problémákba ütközik, hiszen nem fizet jogdíjat az előadóknak, ezért sokan támadják és perlik is.

A Facebook és a zenestreaming

Eddig a klasszikus közösségi oldalakon nem lehetett hallgatni streamingelt zenét, csak "nézni". Ez azt jelenti, hogy a felhasználó csak a lejátszási listáit tudta megosztani, amiken fel voltak sorolva kedvenc zeneszámai, de belehallgatni a többiek nem tudtak, csak a zeneszámok adatlapjait megtekinteni. A hatalmas újdonság tehát az, hogy a Spotify és az Apple Music használói ezentúl már a Facebook-on is meg tudják osztani kedvenc számaikat, és harminc másodperc erejéig ismerőseik bele is tudnak hallgatni azokba, ezen kívül kommentálni, és lájkolni is tudják őket. Sőt, ha az ismerős szintén használja az adott szolgáltatást, akkor a saját lejátszási listájába is bele tudja helyezni a számot. Ezzel a lépéssel a klasszikus közösségi oldalak is kezdenek eltolódni a zenei profilú közösségi oldalak irányába, és lassan a határvonal a kettő között teljesen megszűnik.

Szerzői jogi problémák

A kérdés már csak az, hogy ez a zenemegosztás mennyire sérti az előadók szerzői jogait, hiszen nem maga az előadó osztja meg zeneszámait (a zenei profilú közösségi oldalakkal ellentétben), hanem a felhasználó szolgáltatja ki harmadik félnek őket. Ez a szerzői jogi törvények alapján egyáltalán nem szabályos, hiszen a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény világosan kimondja, hogy "a szerző kizárólagos joga, hogy művét vagy annak bármely azonosítható részletét anyagi vagy nem anyagi formában bármilyen módon felhasználja", illetve "a szerző kizárólagos joga, hogy minden egyes felhasználást más személynek engedélyezzen." A Facebook zenemegosztása esetében ezek közül egyik sem teljesül, ezért nagy esélyt látok arra, hogy ebből az újításból még nagy jogi viták és esetleges perek keletkeznek a jövőben, mint amilyen pereket láthattunk eddig a Deezer és a Soundcloud esetében, ahol a szolgáltató úgy használja a zenei tartalmakat, hogy nem fizet jogdíjat a zenészeknek.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése