keresés

2015. november 17., kedd

Youtube Red

Régóta hallani "rémhíreket" a fizetős Youtube-ról, és az Apple Music megjelenésével számítani lehetett a lépésre. A zeneipar és az internet kapcsolatában létrejövő változásokra most a Google is reagált: a streaming médiában eddig is nagy szerepet játszó Youtube bejelentette az USA-ban október 28-án induló legújabb szolgáltatását, a Youtube Red-et.


A - nem teljesen - fizetős Youtube

Havi 10 dollárért (kb. 2700 forint) nem csak reklám mentességet kínál, egyéb szolgáltatásokkal is kibővítik az alkalmazást előfizetőik számára. Egyelőre még csak két ilyen változtatás biztos: a videókat engedi letölteni, amik 30 napig lehetnek a készüléken, azután törlődnek, illetve okos készüléken háttérben is lehet majd hallgatni zenéinket. A Youtube azt is bejelentette, hogy összeköti alkalmazását a Google Music-al, és már tervezik a hozzátartozó zenelejátszó programot. A későbbiekben természetesen, egyéb "exkluzív" tartalomhoz is hozzá lehet majd férni, hogy milyen formában, azt még nem lehet tudni.

Ugyanakkor ki kell emelni, hogy a Youtube az itthoni start után is elérhető lesz ingyenesen. Valószínű még több reklámmal, és bizonyos tartalmak elrejtésével. Például Pewdiepie csatornáját - amely jelenleg is a legnagyobb feliratkozó számmal és nézettséggel rendelkező csatorna - lehet, hogy teljesen, de minimum részleteit zárolni fogják.

Pénzügyi kérdések

A Youtube már eddig is használt egy kiforrott módszert, melyben kiszűri azokat a videókat, amelyek eredeti tartalmat adnak, és azoknak feltöltőit - amennyiben elérik a kellő nézettséget - megfizetik. A Google módszerei és elszámolásai homályosak (az Index egy korábbi cikkében írt erről részletesen), de az biztos, hogy a feltöltők nem a nézettség számból kapják pénzük nagy részét, hanem a reklámokból. Legalábbis eddig így volt. A Red bevezetésével, az előfizetők számára lekerülnek a reklámok, így kérdéses a csatornák bevétele. Az eddig nézettség szám mellé a felhasználók által nézett percek számát fogják figyelembe venni.

A feltöltők természetesen választhatnak, hogy aláírják-e az új feltételeket, következményekkel. Amennyiben egy csatorna nem engedélyezi a reklám-mentességet, automatikusan priváttá változtatják, ami azzal jár, hogy sehol nem fog megjelenni a videója - kivéve, ha kifejezetten rákeresnek.



A nem túl lelkes fogadtatás

Mint felhasználó nehéz elfogadni, hogy a kényelmes videó nézegetésért, és az eddig ingyenesen elérhető tartalmakért fizetni kell majd, de a másik oldalról sem túl fényes a helyzet. Az új rendszer első ránézésre inkább a hosszabb, és a már amúgy is híres videókat feltöltő csatornáknak kedvez, ami merőben felborítja a Youtube eddigi profilját. Ma már nem egy olyan előadót ismerünk (nem csak a zenei műfajban), akik a Youtube-on keresztül lettek híresek, azáltal, hogy először talán még teljesen amatőr videóikat feltöltötték - az igazi nagy kérdés, hogy ez a rendszer a továbbiakban létrejövő kezdő csatornákat hogyan fogja tudni támogatni.

Forrás:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése