keresés

2015. november 30., hétfő

Hogyan kommunikál az IS biztonságosan?

Forrás: BBC
Forrás: BBC
A párizsi tragédia óta világos, hogy az Iszlám Állam rendkívül jól használja a modern kommunikáció eszközöket: terjesztik a propagandájukat, titkosított csevegőalkalmazásokat használnak, és nagyon tájékozottak a netes kommunikáció terén. A kérdés az, hogyan lehetne megakadályozni, hogy az IS továbbra is szervezkedjen online.


Nemrég kiderült, hogy a párizsi terrortámadásban gyanúsítottak mindegyike regisztrálva volt egy kevésbé népszerű chatappra, a Telegramra. Ez az orosz fejlesztésű program Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető, kényelmes, nincsenek reklámok, és ami a legfontosabb: szuperbiztonságos. Az alkalmazás üzenetek küldésére alkalmas, mint a többi hozzá hasonló (Facebook Messenger, iMessage, Hangouts, Whatsapp stb.), és maximálisan tiszteletben tartja a felhasználók üzeneteit. Pont ezért a tulajdonságáért szeretik a terroristák is: anélkül tudnak szervezkedni, propagandát terjeszteni, toborozni, hogy bárki le tudná nyomozni őket.


Egy interjú során a Telegram egyik alapítója, Pavel Durov beismerte, hogy tudott róla, hogy az Iszlám Állam használja az alkalmazást, de szerinte a legfontosabb céljuk a titkosítás és a privát kommunikációhoz való jog. A párizsi támadás után viszont a Telegram is cselekedett: eddig 78 IS-hez kapcsolódó nyilvános csatornát tiltottak le, valamint egyszerűbbé tették, hogy illegális vagy sértő tartalmat jelentsenek be.

Az országok vezetései szerint kötelezni kellene a techcégeket, hogy ellenőrzött biztonsági réseket illesszenek be, amelyeken át a titkosszolgálatok láthatnák a felhasználók tevékenységét és kiszűrhetnék a veszélyes tartalmakat, Ezzel viszont az a probléma, hogy ezeket a biztonsági réseket esetleg rosszindulatú hackerek is felfedezhetnék. Ráadásul nem csak az illegális tevékenységet folytatók, de az ártatlan felhasználók adataihoz is hozzáférhetnének, akik pedig pont a magas kibervédelem miatt választják ezeket a programokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése