keresés

2015. november 27., péntek

Internet, az új családtag?

Ma már egy háztartás szerves része az internet. Nehezen elképzelhető, hogy egy családban ne lenne legalább egyvalakinek saját számítógépe, amin a világháló is elérhető pár kattintással. Lassan inkább már ott tartunk, hogy minden családtagnak külön hozzáférése van a webhez. De hasznos- e mindez a családra nézve? Nem szorulnak-e háttérbe a közös programok?

Eltűnt családi programok

A család egyik fontos összetartó ereje a közös program és az ilyen alkalmakról őrzött emlékek. De most úgy tűnik mindez háttérbe szorul. Az időt ugyanis inkább az internethasználatra szánja az ember a közös társasjáték, családi vacsora vagy épp egy kirándulás helyett. Egy hosszú, fárasztó nap után mindenki egy kis magányra és kikapcsolódásra vágyik, nem a családtagok véget nem érő, unalmas beszámolóira. Erre pedig az interneten való szörfözés remek lehetőség. Sokkal kevesebbet beszélnek egymással a szülők, a gyerekek pedig ezt a példát látva szintén más elfoglaltságot keresnek, és ha ez a szokás kisgyerekként rögzül, később már sokkal nehezebb változtatni rajta. Valószínűleg ugyanezt fogják tovább vinni saját családjukba.
Nehéz ugyanis megtalálni az arany középutat. Kimerült szülőként persze egyszerűbb a gyerek kezébe nyomni egy tabletet, hogy ne kelljen vele foglalkozni, de hosszú távon ez nem kifizetődő. Arról nem is beszélve, hogy a gépezés soha nem fog akkora élményt nyújtani, mint egy családdal töltött vidám, önfeledt nap.

Szülők helyett barátok

Egyre jellemzőbb a fiataloknál, hogy a legtöbb szabadidejüket internetezéssel töltik, leginkább a barátok, haverokkal való kapcsolattartás céljából. Egy internetes cikkben így írnak erről: "(...) a serdülőkor felé pedig egyre nő az interneten töltött idő. Ebben az élet szakaszban nagyon jellemző, hogy a korcsoporthoz próbálnak ragaszkodni."
Ez persze önmagában még nem jelent problémát, azt leszámítva, hogy jóval több idő megy netes csevejre, mint valódi találkozásra. De olyan álláspont is létezik, miszerint ez nem jelent gondot, inkább pozitív kiegészítője a személyes kommunikációnak. "Mivel az internetes kapcsolattartást- a telefonhoz hasonlóan- akkor is igénybe tudjuk venni, amikor személyes találkozásra nincs lehetőségünk, helyettesítője nem, de kiegészítője lehet a személyes kommunikációnak."
Nagyobb baj azonban, hogy a családi beszélgetések szinte teljesen kiszorulnak a mindennapokból és a netes cimborák veszik át a szülők, nagyszülők, testvérek szerepkörét. Mivel a szülők is gyakran mélyednek gépeikbe, a gyerek se tesz másképp. És mert máshol nem lel megértésre és otthon nincs, ki meghallgassa, marad az internet és az alig ellenőrizhető internetes ismerősök.

Forrás: digitalhungary.hu, életforma.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése