keresés

2015. november 9., hétfő

Vajon csak egy maszkos figura trollkodása? Vagy jó reklám?

Már egy korábban felkerült videóról van szó a Youtube-on, ami  „... 01101101 01110101 01100101 01110010 01110100 01100101” címet viseli, azonban a nagyközönség még csak most kezdte felfedezni. Ez a kisfilm számtalan sok kódot és rejtvényt rejt, ugyanakkor írásos és hanganyagokat tartalmaz ami szintén valamiféle rejtély képét övezik.



 Jelen pillanatban is sokan dolgoznak a videó üzentetének megfejtésén és azon, hogy kiderítsék ki ez a figura. A videó többször is fent van az interneten több néven, a legfrissebb pár hete került fel és ezt a címet viseli: „11B X 1371” , amelynek jelentése elég egyszerű : „Figyelsz?”. 
   Az eredeti feltöltő azt próbálja elhitetni a közönséggel, hogy ez egy DVD-n volt rajta, amit Spanyolországban talált egy padon. A felvételt azért töltötte fel az internetre, hogy segítségen kérjen a nézőktől a megfejtésében. Névtelen borítékban kapott egy hasonló DVD-t a svéd techblog a GadgetZZ, amelyet Lengyelországban adtak fel és több mint 20 éves postai bélyeggel, gondolom tovább fokozva ezt a nagy misztikumot (teszem hozzá szarkasztikusan). Azóta felkerült egy cikk az oldalra, amelyben a videó esetleges jelentését taglalják. 
   A videó eléggé megosztja a közönséget. Sokan azt gondolják valamiféle sorozatgyilkos lehet aki így akar kommunikálni a sajtóval, vagy az emberekkel, és ennek gyanúja már felmerült, több Youtube-on is megtalálható videón


A másik vélemény 


   Pedig az, hogy egy újonnan készülő filmnek lehet a reklámja, mint például az Inferno-nak, ami a Da Vinci kódnak illetve az Angyalok és Démonoknak a folytatása, mivel ezekben a filmekben nagy szerepet játszik a szimbolika, különböző kódoknak a megfejtése, ami logikus lenne a videót elnézve, bár én ennek is kis valószínűséget adok.

Megfejtett üzenetei


   Néhány üznetet azonban sikerült megfejteniük, mint például a bináris kódos címet, ami nem jelent mást mint: „muerte”, azaz halál, „te queda  1 ano menos”, vagyis egy éved vagy még kevesebb van hátra.
   Az egyik morzekód jelentése „RED LIPSLIKE TENTH", ami egy anagrammája a „Kill the president" (öld meg az elnököt) mondatnak. Az elnök személyét egy másik kód, a Fehér Ház GPS koordinátái pontosítják. A négylépéses sakk-matt betűkódja szintén hatalomdöntésről árulkodik. 
   Sokan nem tudják, de képeket is lehet hanggá alakítani, itt is erről van szó, az ijesztő háttérzaj véres képeket és üzeneteket is rejt („we are the antivirus"- mi vagyunk az antivírus, „you are already dead" - már halott vagy).  
Windings karakterek is felbukkannak, azok jelentése:  „A new order is on the rise. You will join, or you will fall. The virus has spread too far; it must be stopped. We will dike it at it's root. 13 ani 50, will burn" (Egy új rend van felemelkedőben, csatlakozz vagy elbuksz. A vírus már túlságosan elterjedt, meg kell állítani. A gyökerénél gátoljuk meg. 13 ani 50 égni fog.) A 13 ani 50 lehet, hogy az amerikai zászló csíkjaira és csillagaira utal. 
   A villogás megfejtése: „2015THEREWILLBE(THREE)" (2015-ben három lesz belőle) – idén pedig három alkalommal van péntek 13-a, a legközelebbi és egyben az utolsó novemberben.

Mi honnan lehet ismerős?


  A pestisdoktorok ruhájára és maszkjára emlékeztető jelmez miatt többen biológiai fegyvertől, gyilkos vírustól félnek, ami szerintem enyhe túlzás és nevetséges. Sokkal inkább egy új trend kialakításáról van szó, mint például az Anonymus közösség, akik a „V mint vérbosszú” című filmben a főszereplőn lévő maszkot viselik.
 A felvétel helyszínét is kitalálták már, ami egy régi, elhagyatott, romos elmegyógyintézet Lengyelországban. Sok kódot még mostanáig sem sikerült megfejteni, se azt, hogy mit jelent amit az ujjaival mutat a figura.

   Kérdés már csak az, hogy miért van fent Youtube-on ez a videó? Egyszerűen csak viccnek szánták? Trollkodnak? Vagy valóban csak marketingfogás. Az én őszinte vélemény az, hogy pár az átlagnál okosabb gyerek viccelődik csak, mert a többi eshetőség eléggé abszurd lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése