keresés

2015. november 1., vasárnap

A streamingelt zene a legnagyobb biznisz

A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, a streamingelt  zenéé a jövő, hiszen az idő előre haladtával egyre népszerűbb, és ezzel együtt a legnagyobb biznisszé nőtte ki magát a zeneiparban.

Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségének kimutatásai alapján tudhatjuk, hogy a zeneipar történelmében most először szeptemberben az Amerikai Egyesült Államokban a Spotify és a Deezer együttes bevétele megelőzte a fizikai hanghordozókon eladott és a digitális letöltésekből befolyó összeget. A diagramom is láthatjuk, hogy 2014-ben még a fizikai hanghordozókból származó bevétel volt a több, habár a növekvő tendenciát már eddig is észlelhettük:


Az arányok tehát megfordultak. A legnagyobb változás az elmúlt hat hónapban következett be, amikor a streamingelt zene több, mint egy milliárd dolláros bevételt termelt, ami a teljes zenei költések egyharmadát jelenti. Ez a zeneipar teljes átalakulásához vezethet, amihez aztán a kiadóknak és zenészeknek is alkalmazkodniuk kell.

LG új szolgáltatása

A streaming média előretörésére más, nem zenével foglalkozó cégek és nagyvállalatok is felfigyeltek, és bekapcsolódtak a pörgő bizniszbe. Augusztusban az LG indított egy új, minőségi streaming szolgáltatást, amelyet kizárólag a csúcskategóriás modelljeire (G2, G3, G4-re) tervezett, és amely hifi minőségben (24 bit / 192 kHz) szolgáltat zenét. Ezt a szolgáltatást a SmartWorld alkalmazáson keresztül lehet elérni több, mint 70 országban, és különlegessége, hogy a többi szolgáltatóval ellentétben itt nincs havidíj, hanem zeneszámonként kell fizetni, de havonta két számot ingyenesen is le lehet letölteni.

Aldi streaming szolgáltatása

A legnagyobb meglepetés pedig, hogy az Aldi is nemrég elindított egy új zenei streaming szolgáltatást, az Aldi Life Musik-ot. Ezen a híren felettébb elcsodálkozhatunk, hiszen egy alapvetően élelmiszereket árusító üzletláncról van szó. Az Aldi Life Musik az LG-vel ellentétben egy havidíjas szolgáltatás: itt 7,99 Eurót kell fizetni havonta a korlátlan zenehallgatásért. Jelenleg még csak Németországban érhető el, de ha népszerűséget tud szerezni, akár más európai országba is eljuthat.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése