keresés

2015. november 15., vasárnap

Minden linkhez engedélyt?

Az Európai Parlament szeretné engedélyhez kötni a szerzői jogokhoz kapcsolódó linkek megosztását. Ez alapjaiban változtatná meg az internetezési szokásokat, hiszen egy zeneszámot sem lehetne anélkül megosztani, hogy kikérnénk a kiadó/előadó jóváhagyását. Ez ugyanúgy vonatkozik a hírszolgáltatások linkjeinek megosztására is, amelyek egyre nagyobb szerepet töltenek be a közösségi médiában, a közeljövőben várhatóan még jobban össze is fonódik a kettő. Éppen ezért lenne problémás, ha megvalósulna az EP ezen elképzelése, bár jelen állás szerint közel sem biztos, hogy ez meg is fog történni.

Alapjaiban változna meg az internet - nem az előnyére

Képzeljünk el egy olyan közösségi oldalt - nevezhetjük Facebook-nak az egyszerűség kedvéért - amelyen nem oszthatjuk meg kedvenc zeneszámunkat például a YouTube-ról anélkül, hogy előzetesen engedélyt nem kapnánk rá. Ez alapvetően változtatná meg az internetezési szokásainkat, hiszen „a linkelés (...) alapvető szükséglete az információ áramlásának és a világháló működésének: hátteret ad, új tartalmakhoz vezet, új nézőpontokat ismerhetünk meg vele, és úgy egyáltalán, linkelés nélkül sokan még a napi hírekhez sem juthatnak hozzá. Ha tényleg elfogadják, akkor búcsút mondhatunk a megosztásoknak, linkeléseknek, és egyéb, mindennapos tevékenységeknek.” - írja a privátbankár.hu. Lesarkítva ez annyit jelent szerintem, hogy a közösségi média működése megcsorbulna, és visszafejlődne valamilyen szinten, hiszen így „csak” a kommunikációs funkciója maradna meg.

Ez ténylegesen megvalósítható?

Ez így önmagában egy nagyon bátor, sőt felelőtlen elképzelésnek hangzik, mivel ennek a gyakorlati megvalósítása jelenleg elképzelhetetlen a számomra. Ezen elképzelések szerint, ha én például meg szeretném osztani a Coldplay-től a Paradise című számot, akkor azt addig nem tehetném meg, amíg fel nem veszem a kapcsolatot a kiadóval, és ők azt nem engedélyezik nekem. Rendkívül problematikus, ugye??? A kiadónak - legyen bármilyen nagy is - nincs kapacitása/ideje ezzel foglalkozni, pedig ezt meg kellene tenniük. Maradva ennél a példánál, 444 millió megtekintést produkált eddig ez a szám a YouTube-on, ha csak a legnézettebb (enyhe képzavar) verzióját vesszük figyelembe ennek a számnak. Ha csak minden századik megtekintést követ egy megosztás, már az is 4 millió fölötti szám, ami ugyanennyi engedélyeztetési procedúrát vonna maga után. Ez nem jó a kiadónak, hiszen óriási időbeli és pénzbeli kapacitást terhelne ez rájuk. Ez nem jó a rajongóknak sem, hiszen így kétszer is meggondolnák, hogy mit is osszanak meg, ha nem csak két kattintásukba kerülne. Ebből következően az előadónak sem jó, hiszen a közösségi média a legmegfelelőbb formája a népszerűség növeléséhez, amely egyik formája a megosztás. Ez kisebb érdeklődéshez vezet, ami csökkenti majd a kiadó bevételét, tehát nekik ezért sem lenne szerencsés ez a megoldás.

A sajtószabadság megcsorbítása?


Az Európai Parlament szerint nem csak a zene megosztása sérti a szerzői jogokat, hanem bárminek a linkelése ezt teszi. Ez alól nem kivétel a hírek megosztása sem, hiszen azoknak a megírója is egy szerző, akinek az írásának a megosztása sérti a szerzői jogokat (szerintük). Ezzel a gondolatmenettel szerintem nagyon mellélőttek, hiszen a hírportálok érdekében áll, hogy minél többen kattintsanak rá a linkjeikre, és minél több megosztást érjenek el. Természetesen a szerzők jogait védeni kell, de ebben az esetben csak az esetleges plagizálástól, hiszen ebben az esetben szenvedhet csak valódi kárt. Ha ez a tervezet megvalósulna - ebben a formában valószínűleg nem fog - akkor is hozzájuthatnánk a hírekhez a közösségi médiában, hiszen a Facebook nem sokára kihozza a hírszolgáltató funkcióját is, ezzel a maga előnyére fordítva a helyzetet. Azt hiszem, ezt nevezik öngólnak, hiszen ha megvalósulna az EP elképzelése, akkor azzal pont a hírportáloknak és szerzőiknek okozna kárt, és a Facebook-nak generálna további bevételt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése