keresés

2015. november 16., hétfő

Az ujjlenyomat mögött

A kéz formája, a tenyér vonalai és az ujjlenyomat is egyedi sajátosságunk, az ujjbegyek mintázatai, minden elágazás, szakadás megismételhetetlenül minket jellemeznek. Az ujjnyomat az egyik legrégebben használt személyazonosítási forma. Napjainkban már iskolai jelenlét igazolására, elektronikus személyi igazolványokhoz, vagy akár mobiltelefonok feloldásánál egyaránt használják. De mennyire biztonságos ez a hálózatiság korában?

Manapság az ujjlenyomat
Aláírás, hivatalos pecsét? Most elektronikus aláírás. Fényképes igazolvány? Ma már arcfelismerő program. Ujjlenyomat? Ezen felül kézlenyomat vagy vénaszkenner. A digitalizáció aranykorát éljük, a hálózatiság mindenre kiterjedő világában töltjük napjainkat, ahol már senki sem maradhat figyelmen kívül. Egy adat itt, egy másik ott, aztán már mind egy helyen, egy adatbázisban, akár egy számítógépen elérhető. Az orvos számára a beteg egész kortörténete, a tanár pedig mindig tudja, hogy ki hiányzik az órájáról. Az ujjnyomat az egyik legrégebben használt biometriai azonosító, aminek előnyeit eddig leginkább a büntetőjogban használtak ki. A daktiloszkópia által levett ujjlenyomatot mára már egyre több területen hasznosítják: munkaidő nyilvántartásánál, belépésnél, programozható kártyáknál, otthoni biztonsági rendszereknél, vagy jelenlét igazolására.

A fejlesztések útján
Az ujjlenyomatoknak eddig az egyszerű azonosításban volt szerepe, most azonban ennél sokkal több információt elárulnak. Egy brit kutatócsoport által kifejlesztett módszernek köszönhetően akár az alany nemét vagy fogyasztási szokásait is megismerhetjük általa. Egy másik biometrikus azonosítási forma, a tenyérvéna-alapú rendszer a legfrissebb újításnak számít. A vénaszkenner „barátságosabb”, mint az ujjlenyomat-vizsgálat, pontosabb, mint a kézfelismerés, míg a retinaszkennelésnél kevésbé költséges, és tömeges használata is biztonságos. Ez a technológia a ma ismert legbiztonságosabb azonosító rendszer, hiszen nem lehet ellopni vagy elveszíteni és az érintésmentes használat miatt nem hagy nyomot. (Ilyet használ például - magyarországi viszonylatban - a ferencvárosi Groupama Aréna is, beléptető rendszerként.)

A mindennapos hozzáállás
Az ujjlenyomatról azt gondoljuk elég biztonságos dolog, hisz a használatához mi kellünk, a fizikai jelenlétünk. A módszerrel kapcsolatban mégis fölmerülhetnek problémák, ellopni, hamisítani egyáltalán nem lehetetlen őket. "Mivel az ujjlenyomat létrehozásakor a személyek testi tulajdonságát használják fel, személyes adatoknak minősülnek, kezelésük így az adatkezelés hatáskörébe tartozik." Egyes vélemények szerint az ujjlenyomatot nem szabadna mindennapos használatba venni, azonosítási formaként használni, mivel túl sok veszélyt rejt magában. Bár a kormányzat szerint az ellopott ujjlenyomatokat elég nehéz lenne káros célokra felhasználni, azt elismerték, hogy a technika fejlődésével ennek esélyei növekedhetnek. Mivel minden rendszer feltörhető és biztonsági rések folyamatosan keletkezhetnek, nem lehetünk egészen nyugodtak sosem. "A biometrikus jegyeket nem lehet megváltoztatni, azok végigkísérnek bennünket egész életünkben, így súlyos és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak, ha rossz kezekbe kerülnek."
 
Felhasznált források:
Beszkennelés a biztonság csúcsa? - index.hu
A jövő katalógusrendszere - felvi.hu
Elárul az ujjlenyomat - index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése