keresés

2015. november 30., hétfő

Mi a kaja? Uber!

Dübörög a sharing economy, egyre több és több dolgot tudunk megosztani másokkal. Talán a két legismertebb a fuvarozós Uber és aszálláskiadó Airbnb, de van egy ezeknél sokkal mindennapibb igény is, amit ki lehet elégíteni a közösségi gazdaság segítségével: az evés.  Több platformon és országban is tudunk már vadidegeneknél falatozni egy kis házikosztot, vagy megízlelni a helyi konyha jellegzetességeit, mondjuk Madridban. Annak ellenére, hogy ez a fajta vendéglátás legális, a világ még mindig nem készült fel arra, hogy csak úgy elfogadja a startupok és sharing economy térnyerését.


Mi is a sharing economy?

"A sharing economy (más néven közösségi gazdaság) azt a gazdasági rendszert jelenti, amely az áruhoz, a szolgáltatáshoz, vagy a tudáshoz közösségileg férünk hozzá, és ebbe a szemléletbe beletartozik a bizalom, az átláthatóság, és a személyes kapcsolatok."

BonAppetour, Take-In, Yummber

A BonAppetour célközönsége leginkább a turisták, szerte a világon vannak házigazdák, akikhez beugorhatunk a nyaralás alatt egy kóstolóra a helyi konyhából, de a szomszéd főztjéért is regisztrálhatunk, már ha lakik a közelben felhasználó. Több mint 500 regisztrált embernél lehet enni, 80 városban, szerte a világon, főleg Francia és Olaszországban.
Fontos a biztonság, ezért van egy hitelesítő látogatás is, melyet vagy a BonAppetour csapat, vagy egy ételekben/utazásban jártas nagykövet végez. Ha minden rendben megy, a felhasználó kap egy hitelesítő jelvényt a profiljára.

A nemzetközi mellett vannak jó példák kisebb területekre koncentráló hálózatokra is, mint például a magyar, Pestre fókuszáló Yummber, vagy a globális lefedettségre törekvő, de közelben lakók közti vendéglátást elősegítő amerikai Take-In. Utóbbi célja alapítója szerint, hogy egy étel-és főzés alapú hálózatot építsen ki, mely megkönnyíti az otthon készült egészséges ételek és autentikus nemzeti receptek megosztását másokkal. Az emberek így közösségeket építenek és új ízeket fedeznek fel. A Take-In-t az alapító, Charles Vanijcharoenkarn, gyermekkorában átélt nagy, közös étkezésémények ihlették, melyeken thaiföldi apja, burmai anyja, családtagok és szomszédok ettek együtt. Emellett olyan kutatások is ösztönözték, melyek szerint az amerikaiak keveset főznek az időhiány miatt, a túlzott feldolgozott étel fogyasztástól pedig elhíznak. Működését tekintve úgy fest a rendszer, hogy az amatőr szakácsok megadják mikor és mit főznek, plusz írnak egy árat, ami nagyjából fedezi az alapanyagokat, majd erre lehet jelentkezni.

A már említett Yummber egy telefonos alkalmazás, ami az ötletgazdák (Kalmár Péter és Boros Regina, utóbbi a Macaron-nap kitalálója és szervezője) szerint nem a fine diningról, hanem a házikosztról szól, bevállalós embereknek. Először a Facebookon hirdették meg az ötletet, majd a váratlanul sok, kb. 700 jelentkező átesett egy castingon, ami kérdőívből és személyes találkozásból állt. Akin látszott, hogy nem szívesen engedne másokat a lakásába, annak azt tanácsolták, hogy még ne csatlakozzon. Így maradt 150 konyha az indulásra.
Szerdán tofu várja az érdeklődőket
Maga az app elég egyszerű, beállítjuk a szűrési feltételeket, majd válogatunk a találatok közül, amik közt vannak mai, jövőbeni és éppen aktuális ajánlatok is. Utána a képen látható infók jelennek meg, ha rámegyünk a fazék ikonokra. Az étkezési szándék jelzése után a vendéglátó is kap egy értesítést, majd visszaigazolhatja, hogy fogadni kíván-e minket. A vendégeket is lehet értékelni, így a fogadó el tudja dönteni, hogy szeretne-e az adott illetőre főzni. Minden tranzakció bankkártyán keresztül történik, készpénzes forgalom nincs, így minden követhető. Aki egyszer valahová bejelentkezett, az hozzájárul, hogy levonják a pénzét. A Yummber a saját jutaléka levonása után minden héten utalja a pénzt a házigazdáknak, így aki sokat, és jól főz, annak ez egy jó bevétel lehet.

Kopp kopp, itt a NAV

Ugyan nem okozott akkora felfordulást, mint az Uber a taxis tiltakozásokkal és a törvények ilyen-olyan módosításaival, azért kis konzervatív hazánkban is voltak nehézségei a Yummbernek. Miután az index.hu lehozta cikkét a két ötletgazdával, két Yummbereshez is bejelentkeztek párok enni. Csakhogy ezek az emberek nem pusztán ebédelni mentek: NAV ellenőrök voltak. Az étkezés befejeztével áttértek magázódásba és jegyzőkönyvet vettek fel. Sokra nem mentek, ugyanis egyrészt nincs készpénzforgalom, másrészt pedig csak bejelentett éttermeknek kell számlákat tartani a felhasznált alapanyagaikról. Ez a kis erőlködős ellenőrzés is jól mutatja, hogy még van hová fejlődnünk.

Felhasznált cikkek:
CNBC
Cravingboston
index 1
index 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése