keresés

2015. november 30., hétfő

Kína és a média


A sajtó cenzúrája

Az MTI bejelentése szerint mostantól a kínai újságírók, csakis feletteseik előzetes engedélyével publikálhatnak bármilyen kritikus cikket. Ezt a döntésüket azzal indokoltál, hogy ez majd segíti az álhíreket terjesztő, és kenőpénzeket elfogadó újságíróknak a lebuktatását. A közelmúltban ugyanis többen is lebuktak, hogy pénzért cserébe nem a valóságot hozzák nyilvánosságra, vagy épp ezzel zsaroltak valakit, hogy publikus lesz az írásuk, hacsak nem kapnak egy bizonyos összeget cserébe. Az új rendelkezések több fronton is korlátozzák az újságírókat, mivel nem csak, hogy engedéllyelírhatnak meg bizonyos cikkeket, de ha esetleg mégis közölni akarnák a véleményüket, nem hozhatnak létre hozzá se blogot, se honlapot, de még videómegosztó portálokon sem mondhatják el a véleményüket. Csakis az előre kijelölt témákkal foglalkozhatnak, semmi egyébbel. Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) szerint, ezzel aláaknázzák a média szerepét, és úgy értékelte, hogy valójában csak el akarják hallgattatni azokat akik valamilyen kritikával élnének.

Forrás: Kitekintő

Túl jó a filmpiac

A Global Times című napilap szerint azért is van szükség Kínában a filmek cenzúrázására mivel, hiányzik a besorolási rendszer, valamint a külföldi filmekben nem a megfelelően vannak ábrázolva a kínai szereplők, vagy az érzékeny tartalmak, mint például a pornográf elemek. Ugyan ez a kérdés, mai napig megosztja az embereket, mégis lazítanak a szabályokon és egyre több külföldi film kerülhet be az országba, nem régen a bemutatható hollywoodi filmek száma 20-ról 34-re lett emelve,ez hatalmas piacot is jelent. Hivatalos statisztikák szerint a külföldi filmek legnagyobb piaca Kína, 2011-ben a jegybevételek megközelítették a 2 milliárd dollárt.
Forrás: Kitekintő

Erőszak a rajzfilmekben?

A állami rádió-, film- és televíziófelügyelet (SARFT) szigorítani akarja a mesefilmeket is, azaz megtisztítani őket a vulgáris, erőszakos tartalmaktól. Az erőszakos jelenetek közül különösen azokat kell kihagyniuk, amit a gyerekek otthon is végre tudnak hajtani, esetleg teljesen normális otthoni eszközökkel. Céljuk mostantól az erkölcsök és a család előrehelyezése lenne. Ezzel valószínűleg arra a korábbi balesetere gondolnak, amikor az egyik legkedveltebb rajfilm, a Kedves kecske - szürke
farkas egyik jelenetét leutánozta két kisgyermek, ezzel súlyos égési sérüléseket szerezve. Ennek következményeként, felülvizsgáltak évek óta futó mesesorozatok, és visszamenőleg is cenzúrázzák/átalakítják az egyes epizódokat.
Forrás: Kitekintő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése