keresés

2015. november 23., hétfő

Kansas City Public Library ( Kansas Városi Közkönyvtár)

Ez nem egy fából készült kicsi makett, hanem egy valódi könyvtár bejárata. Alábbi bejegyzésemben szeretném bemutatni Kansas közkönyvtárát, mely könnyen megkülönböztethető a többi bibliotékától, mivel elég kirívó és látványos épülettel rendelkezik. Nem minden könyvtár "mondhatja" el magáról hogy óriási, klasszikus könyveket ábrázoló fala lenne. 

Kötetek a könyvtár oldalán:

Mark Twain Huckleberry Finn kalandjai (The Adventures of Huckleberry Finn), Heller 22-es csapdája (Catch-22), J. R. R. Tolkien A Gyűrűk ura (The Lord of the Rings), Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót (To Kill a Mockingbird) című könyveket választották a város lakói az új közkönyvtár egyik szárnyának homlokzatára. Többek között ezeket a könyveket ítélték úgy az emberek, hogy nagy hatással voltak a településre, illetve szimbolizálják Kansas-t.



Sajnos további magyar nyelvű cikkeket nem találtam a könyvtárról, így a honlapján böngésztem friss információk után kutatva.

Könyvtár rövid története:

1873-ban alapították Public School Library of Kansas City néven, ez volt a fő kulturális központ a városban. A bibliotékának folyton bővítenie kellett valamit, vagy új helyre kellett költöznie, mert az állomány egyre csak növekedett. Míg végül az állam, a könyvtár vagyona, magánszemélyek és egyéb társulások segítségével és pénzbefektetésével 2004-ben megnyitotta kapuit az új Központi Könyvtár. Jobb és szélesebb körű szolgáltatásokra nyílt újabban lehetőség, konferenciatermeket ,vetítőtermeket ,társalgókat, kávézót építettek külön az intézménybe, hogy még jobban erősítsék a kulturális lehetőségeket, közösségi tereket alakítottak ki.

Statisztika:

Több mint 2 millió olvasó, felhasználó, látogató.
10 fiókkönyvtár, kihelyezett intézmény.
Több mint 1 millió dokumentum áll a könyvtár tulajdonában, és 2 millió körüli kölcsönzésszám.



A könyvtár által elnyert díjak:

2008:  The National Medal for Museum and Library Service

Ezt a díjat azért a projekt-éért kapta a könyvtár, melyben jobban elérhetővé akarta tenni a könyveket. Havonta kb. 7000 helyszínen biztosítja az iskoláskorú gyermekeknek a Head Start programokon a könyveket. Különleges eseményeket felvázoló, gyermekbarát előadásokat tartanak történészek, írók és közgazdászok vagy akár újságírók. a Kansas Városi Könyvtár igyekszik kiszolgálni a közösséget, és egy ideális teret akart biztosítani a város lakói számára, ahol kutathatnak, játszhatnak, tanulhatnak nyugodt körülmények között.

2013 5 Stars by Library Journal

Az egyik legnagyobb szakmai elismerés, melyet könyvtár kaphat. Kansas könyvtára azért érte el, mert építi a közösséget, az adófizetők pénzét kedvező módon használja fel, az olvasás elterjesztése céljából. Országosan kevesebb mint 35 közkönyvtár kaphat ilyen elismerést.

2014:  American Library Association's 2014 Excellence in Library Programming Award

Szintén a könyvtár közösségépítő programjainak minőségét méri, hogy mennyire befolyásolja az olvasni szeretők, könyvtárba járók egyre növekvő táborát Kansasban.





Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése