keresés

2015. november 16., hétfő

Eldőlni látszik az e-könyvek jogi megítélése

Franciaország az e-könyvek online értékesítésére kedvezményes ÁFÁ-t szabott ki, így az Európai Unió Bírósága az Európai Bizottság által kötelezettségszegési eljárást indított. Az EUB végül a Bizottságnak adott igazat és nem elfogadhatónak minősítették a franciák tettét.



Sok szabály van

"Az adójogi uniós jogszabályok szerint ugyanis a tagállamok egy általános, és legfeljebb egy vagy kettő kedvezményes ÁFA-kulcsot vezethetnek be jogrendszerükben." Ráadásul hozzáadott-értékadó (ÁFA) csak a szabályzat egy mellékletében felsorolt termékek értékesítésére és szolgáltatások nyújtására alkalmazható. Az elektronikus szolgáltatások azonban nem tartoznak ebbe a felsorolásba. Elektronikus úton nyújtott szolgáltatásnak minősül többek között azok az internetes szolgáltatások, melyek jelentős mértékben automatizáltak, emberi közreműködés szükséges használatukhoz, valamint ha nincs információs technológia, nem lehet őket igénybe venni.


A franciák így jogtalanul róttak ki kedvezményes ÁFÁ-t

Az EUB szerint csak birtokba vehető dolgot lehet termékértékesíteni, vagyis így annak a dolognak a tulajdonosa lesz az ember. Ami pedig nem ilyen értékesítési magatartás, az szolgáltatásnyújtásnak minősül. Ezért az e-könyvek online eladása is elektronikus szolgáltatás, az ezek olvasására alkalmas készülékek eladása pedig nem része egy e-könyv eladásának. A kedvezményes ÁFA kiszabása ezáltal lehetetlen.



Az EUB pontot tehet a vita végére

Ezzel a döntéssel egyértelművé vált, hogy a jogkimerülés tétele alkalmazható-e vagy sem a digitális tartalmak online eladására, vagy csak a fizikai példányoknál használható. Bár a franciák nyilvánvalóan nem rosszat akartak ezzel a döntésükkel tenni, csak az online eladások számát szerették volna növelni. Azonban körültekintőbbek is lehettek volna, így az esetleges szabályszegéssel járó problémákat elkerülhették volna. Nekik köszönhetően viszont legalább fény derült egy probléma megoldására.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése