keresés

2023. május 1., hétfő

A eszperantó alkonya és reneszánsza

A hírportálok böngészése közben találkoztam egy cikkel, ami felkeltette az érdeklődésemet. Egy nyugdíjas japán üzletember küzdelméről szól, hogy az Európa Unióban hivatalos nyelvvé váljon az eszperantó nyelv. Az eszperantó nyelvvel még 8 évesen találkoztam az általános iskola keretein belül. Akkor még gyermeki naivitással hittem, hogy egyszer eszperantó lesz a világnyelv. Két év alatt sikerült elsajátítani a nyelv alapjait, a nyelv logikusan felépített szerkezete miatt könnyen tanulható. Az eszperantó iránti érdeklődésem homályba veszett az évek során, a nyelvtudásom is elveszett. 

Mi is az eszperantó nyelv

Az eszperantó az egyik legismertebb mesterséges nyelv, amelyet a lengyel származású L. L. Zamenhof hozott létre a 19. század végén azzal a céllal, hogy legyen egy közös nyelv, ami könnyen tanulható és használható legyen az emberek általános kommunikációjában. Az eszperantót ma a világon kétmillió ember beszéli valamilyen szinten. Komoly mozgalom alakult ki a nyelv népszerűsítéséért. Sokak szerint fontos eszköz a különböző kultúrák közötti kommunikáció és megértés elősegítésében.

Egy japán úriember esete az angol nyelv egyeduralmával

Etsuo Miyoshi egy japán üzletember, az 1960-as években örökölte a családjától a Swany Corporation nevű kesztyűgyártó vállalatot. Az angol nyelvet nem sikerült megtanulnia, ezért nehezen boldogult az üzleti életben. Sohasem tudta levetkőzni az angol nyelv egyeduralmával kapcsolatban érzett frusztrációját. Az eszperantó tanulmányozására 55 éves korában kezdett el koncentrálni. Nagy lehetőséget látott a nyelvben, mint az angol nyelv vetélytársa. Miyoshi úgy gondolja, hogy a mesterséges nyelv lehet a kulcsa a világbékének, ezért a nyugdíjas éveiben vagyonának jelentős részét a nyelv népszerűsítésébe fekteti.

Miyoshi teljes oldalas hirdetéseket tesz közzé európai újságokban, amelyekben felszólítja az Európai Uniót az eszperantó hivatalos nyelvként történő elfogadására. Miyoshi szerint az egész világ megváltozna, ha többen beszélnék a nyelvet, mivel gyorsabban és könnyebben tanulható, mint az angol. Miyoshi tiszteletbeli tagja az Európai Eszperantó Uniónak. 

Angol vs eszperantó

A kérdés már rég eldöntött, az angol nyelv egyeduralma megkérdőjelezhetetlen. Az angol lett a világ egyik legelterjedtebb nyelve. Az üzleti, turisztikai és a tudományos kommunikáció szinte csak angol nyelven folyik. Az angol nyelv ismerete nagy előnyt jelent álláskeresésnél a karrierépítésben, mivel a nemzetközi vállalatok és szervezetek is ezt a nyelvet használják. A kínai és orosz tudóstársadalom nagy része is angol nyelven publikál.

Az eszperantó annak ellenére, hogy egyszerűbb és logikusabb nyelvtannal rendelkezik, mint az angol, elvesztette azt a jelentőségét. A nyelv használói nagyrészt az idősebb korosztály, a fiatalokat már nem tudja megszólítani a nyelv köré alakult mozgalom. Az eszperantó a fénykorát a két világháború között élte. Számos magyar korabeli közéleti személy vált eszperantistává vagy a nyelv támogatójává, mint Bagdy Gyula, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes és mások.

Megmosolyogtató a japán nyugdíjas esete. 

Forrás:

Meet the glove magnate using his fortune to boost Esperanto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése