keresés

2024. március 29., péntek

AI - már a gyártósor mellett és a sörfőzdében is

Ijesztő gyorsasággal terjed a mesterséges intelligencia alkalmazása. Már nemcsak dolgozatot ír helyettünk, de beáll a gyártósor mellé és a sörfőzésben is jeleskedik. Nem kétséges, hogy számos helyzetben jól jöhet a segítsége, de vajon mindenki szeretné, hogy ilyen mélységekben is jelen legyen a hétköznapokban? Hol a határ és ki húz hasznot a humanoid robotok alkalmazásából?


AI-val még a sör is finomabb


Belga kutatók a mesterséges intelligencia segítségével próbálkoznak javítani a már így is világszerte kedvelt söreiken. A sörök több száz aromamolekulából állnak, a vegyületek kölcsönhatásaitól függ, milyen ízt érzékelünk. Egy tanulmányban elemezték 250 belga sörféle összetételét és egy három évig tartó kísérletben profi sörkóstolók és laikus felhasználók véleményeit gyűjtötték össze. Ezen adatok felhasználásával AI-modelleket alkottak, amelyek az összetevők alapján előre megjósolták, milyen íze lesz a sörnek és fog-e tetszeni a közönségnek. Ki is próbálták a módszert és az AI útmutatásai alapján készült összetevők tényleg növelték a fogyasztók elégedettségét. 

Humanoid robotok a gyártósorok mellett


A mesterséges intelligencia alkalmazása azonban nem a sörfőzdékben jellemző igazán, hanem az iparban. Például egy finomítóban vagy petrolkémiai üzemben több ezer műszer használatánál nélkülözhetetlen az automatizálás. Jason Urso, a Honeywell ipari konglomerátum szoftverrészlegének technológiai vezetője szerint 10 éven belül a gyártóüzemek több mint 80 százaléka fog mesterséges intelligenciát használni. Az AI-t a terméktervezésben is egyre többet használják, a gyárakban pedig régóta szerelik össze robotok az alkatrészeket. A Sanctuary AI elnevezésű kanadai startup például olyan humanoid robotokat szeretne alkotni, amely az emberhez hasonló intelligenciával rendelkezik. Legújabb modelljük 175 cm magas, 70 kg és meglehetősen gyorsan tud járni. Bár szükségesek még további fejlesztések, de van olyan robot, amely tud már emberhez hasonló gyorsasággal mechanikus alkatrészeket válogatni.



Csökken vagy nő a munkahelyek száma a humanoid robotok megjelenésével?


A legtöbb szakértő szerint csökkenni fog a munkahelyek száma, főleg a gyártósori munkások és a minőségellenőrzést végzők aggódhatnak. Ezekben a munkakörökben az MI-alapú gépek gyakran jobban teljesítenek az embernél. Előnyei lehetnek, hogy javíthatja a biztonságot a gyárás során és egész biztosan létre fog hozni új munkahelyeket is. Néhány szakértő szerint még többet is, mint amennyit megszüntet. Ezek egészen új képességeket igényelnek majd, amit nem biztos, hogy egy gyártósor mellett dolgozó el tud sajátítani. A cégek profitja nőni fog, de a munkások haszna erősen kérdéses. Mint mindenben itt is szükséges lesz a józan ész és a mérték megtartása. Vajon sikerül?

Forrás: qubit.hu és sg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése