keresés

2024. március 12., kedd

Musk vs. Altman

Elon Musk beperelte az OpenAI-t és társalapítóit, mivel 2015-ös kezdetekhez képest a nonprofit hivatástudatot lecserélték a profitszerzés reményében. Alapvetően a cég célja, hogy egy barátságos mesterséges intelligenciát fejlesszen az egész emberiség számára, amivel megkönnyíthetnék a mindennapi élet nehézségeit, de Musk szerint a cég mai tevékenysége teljesen ellent mondd az alapító megállapodásnak.

Előzmények

Az OpenAI kutatólaboratórium 2015-ben alakult Sam Altman, Elon Musk és Greg Brockman keze alatt, annak érdekében, hogy kutassanak és kifejlesszenek egy mindenki számára elérhető mesterséges intelligenciát. Musk 2018-as kilépése után a cég a for-profit marketingre váltott, tőkét osztott szét az alkalmazottainak és partneri megállapodást kötött a Microsoft Corporationnel.
Musk többek között ez miatt is perelte be a céget és az igazgatótanácsot, véleménye szerint a cég szemléletváltása alapvetően megszegi és elutasítja az alapító eszmét, eltolja a kitűzött prioritást.
Musk a volt nonprofit cég legnagyobb adományozója volt, így a profilváltás során felajánlottak neki részesedést az üzletágban de elutasította az ajánlatot, etikai aggályokra hivatkozva.

A pereskedés

A benyújtott per középpontjában többek között a a cég legújabb természetes nyelvi modellje, GPT-4, áll, amely Musk szerint olyan mesterséges intelligencia amelynek intelligenciája egyenrangú, vagy magasabb mint az emberé. Úgy érzi, hogy a Microsoft és az OpenAI rosszul licencelte a modellt. A GPT-4 megjelenésével a cég nem adott ki kutatási eredményeket, tudományos jelentéseket csak egy technikai leírást.
A per célja, hogy a nonprofit szervezet kereteiben kifejlesztett modelleket és eredményeket ne lehessen felhasználni profitszerzési céllal, illetve hogy az OpenAI térjen vissza eredeti küldetéstudatához és az emberiséget szolgálja. A keresetben szerepel még a számonkérés és a nonprofit kutatásokra szánt támogatások visszafizetése.

Összességében érthető Musk felháborodása hisz egy olyan céget támogatott éveken át, amelynek mai arculatát teljesen elutasítja, és az általa felajánlott összegből is tart ott a cég ahol ma. Egy ilyen fejlett technológia nyilvánosságra hozatala és az ebből való profitszerzés meggátolása alapvetően megváltoztatná az emberiség mindennapjait. Nem mellékes szálként pedig megakadályozná a világ egyik legnagyobb technológiai nagyhatalmának, a Microsoftnak a beleszólását az alapvetően az emberek érdekeit képviselő cég életében.


Fő források:
OpenAIPerGPT-4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése