keresés

2024. március 16., szombat

Okos város fényes jövővel


Mitől lesz okos egy város? Milyen közlekedési, politikai és társadalmi problémákkal kell megküzdenie? Hogyan segíti az internet a tervezést? A Connecticut állambeli Bridgeportban erre keresik a választ.

Michael Barlow egyetemi oktató a világ több városát megvizsgálva, következtetéseit levonva ezt próbálja bemutatni.

Okos városok az Amerikai Egyesült Államokban

Az okos városok jellemzője, hogy a különféle bejövő adatok felhasználásával igyekeznek javítani a település működését, az életminőséget (például forgalmi adatok felhasználásával javítják a csomópontok áteresztőképességét, vagy a bűnözésben jelentkező ismétlődő mintákkal a közbiztonságot).

Az USA-ban erre példa az Ohio állambeli Colombus és a Washington állambeli Seattle.
 

Mitől lesz egy város tényleg okos?

Michael Barlow, a Smart Cities, Smart Future című könyv szerzője szerint „Park City” ezt több ponton is demonstrálja. Barlow a világ több városát (például Mexikóváros és Szingapúr) megvizsgálva arra jutott, hogy Bridgeport több ponton is „okos” megoldásokat alkalmazott.

A város regionális központként a térség fontos kereskedelmi és közlekedési központja. A tervezés során több területet is egyedileg vizsgáltak.
 

Az élhető város

Bridgeport nagy figyelmet fordít az egészségmegőrzésre: jó az egészségügy, könnyen elérhetők az egészséges ételek és magas a zöldfelületek aránya is.
 
Az elfogadott fejlesztési terv pontokra szedi az elvégzendő feladatokat és a haladást. A feladatokat kisebb pontokra szedték (például a közösségi közlekedés előnyben részesítése vagy az internetkapcsolatok sebességének növelése).
 

Okos városrészek

A Covid19-pandémia kezdetétől más környékbeli településekhez hasonlóan az övezeti besorolás online zajlik. A Zone Bridgeport nevű rendszer a városvezetést segíti az építkezések engedélyezésében.

A lakosok és beruházók interaktív térkép segítségével láthatják, hogy egy adott telek milyen besorolású és azon mit lehet építeni. Az engedélyezési tervek a Park City Portalon nyújthatók be.
 

Partnerkapcsolatok és a társadalom bevonása

Ahol külső partnerek feltehetően jobb szolgáltatást képesek nyújtani, a város együttműködőket keres. Például a művészeti alkotások igényeire nem tudnak elég gyorsan reagálni, ezért ezzel a Colorful Bridgeport szervezetet bízták meg.

Fontosnak tartják a lakosság bevonását is. A Fairfield Egyetem társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó intézetével együttműködve fiatalok mondhatják el, hol javítanának a város szolgáltatásain. Más regionális szervekkel is közösen dolgoznak: a várost átszelő sugárutak forgalmi problémáinak megoldását a MetroCOG-gal közösen tervezik.

A lakosokat folyamatosan tájékoztatják az Engage nevű portálon.
 

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése