keresés

2024. március 15., péntek

Családi probléma a mobilfüggés

 

Úgy tűnhet, hogy lerágott csont és mindenki tisztában van már vele, mégis még mindig problémát okoz a túl sok mobilhasználat. Önnek is vannak esetleg tinédzser korú gyermekei? Úgy érzi túl sokat mobiloznak? És Ön? Mennyi időt tölt a mobilozással? Valószínűleg többet, mint gondolná. A megoldás még mindig a család, főleg a szülők kezében van.



Felmérték a családok mobilozási szokásait


A Pew Research Center felméréséből az derül ki, hogy nemcsak a tinédzserek, hanem a szüleik is érintettek a túlzott mobilozás problémájában. Majdnem egyharmaduk ismerte el, hogy előfordult már, hogy gyermekeivel beszélgetve a telefonja elvonta a figyelmét és ezzel a beszélgetés megszakadt. A felmérésből az is kiderült, hogy a tizenévesek 95 százalékának van okostelefonja. A szülők főleg a fiatalabb gyerekek telefonozási szokásait követik szorosabban, az idősebbekkel már sokkal megengedőbbek.


Meghallgatás az amerikai szenátusban

Februárban tartottak egy meghallgatást, amelyen a technológiai cégek vezérigazgatói válaszoltak többek között a gyermekek szexuális zaklatásával, kábítószerekkel, mentális egészségükkel kapcsolatos kérdésekre. Számos törvényjavaslat van készülőben a témában, de még egyik sem került elfogadásra. Ezért azt kell, hogy mondjuk, még mindig a szülők azok, akiknek segíteni és példát mutatni kell a gyermekeiknek, miközben még gyakran ők maguk sem tanulták még meg mértékkel és tudatosan használni ezeket az eszközöket.


Mit mondanak a tinédzserek?


A fiatalok egy része maga is tisztában van a mobilozás káros hatásaival. A lányok a felmérés szerint több időt töltenek közösségi médiaalkalmazások használatával, míg a fiúk közül többen ismerik el, hogy túl sokat használják a készüléküket és magányosnak érzik magukat a mobiljuk nélkül. A tinédzserek többsége inkább előnynek tartja az okostelefonok használatát. Szerintük segítenek a hobbik gyakorlásában, a tanulásban, növelik a kreativitást és a szociális készségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése