keresés

2024. március 3., vasárnap

Mesterséges intelligencia az egyészségügy szolgálatában

Az elmúlt időszakot vizsgálva a mesterséges intelligencia (MI) fejlődésében fokozatos gyorsulás figyelhető meg. Az évek során beépült különféle szolgáltatásokba, amelyekhez ma már bárki könnyedén hozzáférhet; szinte észre sem vettük és a mindennapjaink szerves részévé vált. Ez a tény apránként megosztotta az embereket: vannak, akiket lenyűgöznek a technológiában rejlő lehetőségek, mások viszont egy, az életminőséget fenyegető potenciális veszélyforrásként tekintenek az egyre nagyobb léptékű, folyamatosan terjeszkedő automatizálásra. Szerencsére a rengeteg baljós feltételezés ellenére úgy tűnik, nincs mitől tartanunk. Az MI, bár megváltoztatja a világot, egyelőre csupán egy újabb kényelmi funkciót és ezáltal rengeteg új lehetőséget jelent, ahogyan ezt a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem legújabb közös fejlesztése is igazolja. 

Elemzés, kutatás, fejlődés

„Olyan megoldás született, amely a diagnosztikai képi és szöveges leletek kutatását teszi lehetővé az újonnan fejlesztett magyar nyelvű, természetes nyelvfeldolgozó algoritmusokkal” – írta a Világgazdaság


2023 novemberében lezárult a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem mesterséges intelligenciára alapuló közös kutatásfejlesztése a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával – derül ki a GE HealthCare sajtóközleményéből.

A GE egy amerikai technológiai vállalat, amely már több, mint 160 országban van jelen világszerte. A 2023 januárjában függetlenedett HealthCare üzletág különféle technológiák és intelligens eszközök egészségügyi célú fejlesztésére törekszik. A Debreceni Egyetemmel 2017-ben kezdődött együttműködés fő irányvonala a betegellátáshoz kapcsolódó innováció és informatika fejlesztése.

Az MI helye az orvostudományban


A legfrissebb közösen végzett kutatás lényege egy mesterséges intelligencia alapú, újonnan fejlesztett magyar nyelvű természetes nyelvfeldolgozó algoritmus segítségével működő leletelemző alkalmazás megalkotása volt. Használatával lehetőség adódhat meghatározott kritériumok alapján bizonyos páciensek célzott azonosítására, ezáltal több beteg bevonására az egészségügyi kutatásokba. Ez az automatizálási eljárás lényeges tehermentesítést jelenthet a szakemberek számára, ugyanis a folyamatosan növekvő adatmennyiség ellenőrzése és hasznosítása általánosságban véve rengeteg időt és erőforrást emészt fel, átfogó mértékben pedig tulajdonképpen kivitelezhetetlen. Az MI segítségével ez megváltozna. Az eredmények a globális gyógyszerkutatáshoz kapcsolódó vizsgálatok eredményességéhez is hozzájárulhatnának. Ez nem csupán új hatóanyagok létrehozásának esélyét rejti magában, de a diagnosztika is gyorsabbá, mélyrehatóbbá válhat. Mindemellett számtalan olyan, korábban nem látott összefüggés kerülhet feltárásra, amely megkönnyítené a szakértők munkáját, ezáltal mind a hazai, mind pedig a nemzetközi egészségügyi ellátás is effektívebben fejlődhetne tovább. 

A munkának még közel sincs vége


A GE HealthCare egyébként nem csupán a debreceni, de 2020 februárjában a Szegedi Tudományegyetemmel is megállapodást kötött.

„A közös gondolkodás a lehető legszélesebb körű, az egészségüggyel kapcsolatos tantervi programok átdolgozásától kezdve – a szakmai workshopok és kongresszusok szervezésén, a terápiás eszközök tesztelésén, az SZTE informatikai rendszerének fejlesztésén keresztül – egészen a hallgatók egészségipari orientációjáig terjed. Ezen kívül cél a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazási lehetőségeinek feltárása, a virtuális és kiterjesztett valóság felhasználási módjainak kidolgozása a gyógyításban” - nyilatkozta Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

A mesterséges intelligencia leletelemzésben való használata tehát csupán a jéghegy csúcsa. Ez a régóta fejlődő, de egyre komplexebb és hatékonyabb technológia számtalan lehetőséget kínál, amelyek kiaknázása és alkalmazási lehetőségeinek feltárása hosszú, de eredményes folyamat. A GE HealthCare világszintű sikerei bizakodásra, izgalmas várakozásra adnak okot: vajon mit tartogat még a jövő?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése