keresés

2024. március 2., szombat

Mesterséges intelligencia a kémiai kísérletek elvégzésében

Az utóbbi évek során a mesterséges intelligencia fejlődésével számos különböző tudományterületre betört és már tudományos sikereket is elért. 2023 decemberében az amerikai Carniege Mellon Egyetem kutatói bemutatták legújabb úttörésüket. A feltalált Coscientist egy mesterséges intelligenciával működő rendszer, mely a kémiai kutatások meggyorsítását eredményezheti. 

Használatának folyamata

A Daniil Boiko AI kutató, Gabe Gomez kémikus és kollégáik által létrehozott rendszer nagy nyelvi modellel működik, a GPT-4 algoritmussal. A nyelvi modell olyan mesterséges intelligencián alpuló rendszer, mely az adatokat és szöveget értelmezi, majd a tanultakat hasznosítja. A Coscientist miután bemeneti parancsot kap egy kémikustól internetes keresésbe kezd, melyhez többek között felhasználja a Wikipédiát és kémiai folyóiratokat. Ha megtalálta a szükséges információkat a laborban lévő automatizált eszközök, szintézisek elvégzésére képes robotok vezérlését tanulmányozza. A kísérlet elvégzéséhez szükséges folyamatokhoz megfelelő kódot ír, majd lefuttatásával a gépek azt elvégzik, az eredményeket pedig elemzi. Így tehát a rendszer nem csupán a kutatómunka elméleti részét tárja fel, hanem elvégzi a kémikusok helyett az adott feladatot. Természetesen, hogy ez lehetséges legyen szükség volt a megfelelő technikai eszközökre, melyek előre lépésében nagy szerepet játszott Lee Cronin kémikus is. 

A találmány első feladata egy folyadékkezelő robot használata volt, egy tárcán lévő folyadékok különböző színekkel és mintázatokkal való kiszínezése. Majd színek megkülönböztetése, melyet spektrométerekhez írt kódok által valósított meg. Ezek után a rendszert olyan szintézisek létrehozásával tesztelték, mint például a paracetamol, aszpirin és a Nobel-díjat nyert Suzuki-reakció. Az eredményeket először egy tanulmányban publikálták a Nature tudományos szakfolyóiratban. 

Hogyan befolyásolja a kémikusok munkáját?

A Coscientist létrehozásával fő céljuk az volt, hogy a kutatási folyamatok felgyorsuljanak. Szinte folyamatosan tud kísérletezni, vagy az elért eredményeket ellenőrizni. A rendszer használatához nem feltétlenül szükséges, hogy a promptot adó tudós is tudja a folyamat minden lépését. A gyógyszerfelfedezés terén még nem használható, mivel ahhoz nem csupán kémiai szempontok vizsgálata szükséges. Bár a rendszer fejlett képességekkel rendelkezik, nem váltja ki a kémikusok szerepét. Jelenleg még csak rutinfeladatok elvégzésére képes.  

Források:


Meet 'Coscientist,' your AI lab partner - U.S. National Science Foundation, Jason Stoughton, 2023.12.20.

Képek forrása: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése