keresés

2024. március 31., vasárnap

Florida korlátozza a kiskorúak közösségi média használatát




Florida kormányzója, Ron DeSantis aláírta a törvényt, amely korlátozza a közösségi média használatát a 14 év alatti gyermekek számára, és megköveteli a szülői hozzájárulást a 14 és 15 éves korosztály számára. Az intézkedés célja, hogy megvédje a fiatalokat az online kockázatoktól, amelyek negatívan befolyásolhatják mentális egészségüket.

Az intézkedés értelmében a közösségi média platformoknak kötelező lesz megszüntetni az érintett fiókokat és az azokhoz kapcsolódó személyes adatokat. A kiskorú felhasználókat külsős hitelesítési rendszerrel kell szűrniük. Bár korábban egy tervezet teljesen betiltotta volna a közösségi média használatát 16 év alattiaknak, DeSantis álláspontja szerint ez sértette volna a szülők jogait. A jelenlegi törvény lehetőséget ad az idősebb gyerekeknek a platformok használatára, ha a szülők is így kívánják.

Kritikus hangok

Azonban, nem mindenki osztja a kormányzó nézetét. A kritikusok szerint a törvény sérti a szólásszabadságot és az alapvető jogokat, és úgy vélik, nem a kormány feladata, hogy döntsön a gyerekek online jelenlétéről. A Meta is tiltakozik a döntés ellen, és adatvédelmi aggályokat vet fel a hitelesítési rendszer kapcsán. A gyerekek közösségi médiához való hozzáférésének korlátozása nem egyedülálló eset Floridában. Több állam is hasonló intézkedéseket vezetett be, és még továbbiak is hasonló lépésekre készülnek.

Az új törvény amely 2025 elején lép életbe, a jelenlegi közösségi média környezetben új vitákat indíthat el az adatvédelem és a szólásszabadság területén, miközben a fiatalok védelmét hangsúlyozza az online világ veszélyeivel szemben.

Forrás cikk: Floridában tilos lett 14 év alatt facebookozni IT Café, 2024.03.26.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése