keresés

2024. március 16., szombat

Mi a probléma a family vlogger YouTube csatornákkal?

Ruby Franke, amerikai family vlogger-t tavaly augusztusban letartóztatták, munkatársával Jodi Hildebrandt-tal együtt, gyermekbántalmazás vádjával. Az idén hozott döntés szerint pedig Franke-re akár 60 év börtön büntetés várhat. A családját 2015 óta filmező és megkérdőjelezhető gyermeknevelési tanácsairól ismert Ruby Franke-t az évek során sokszor kritizálták, mert az 8 Passengers nevű YouTube csatornáján közzé tett videóiban gyermekbántalmazásnak minősülő módon bűntette meg gyerekeit. Ennek ellenére csak 2023-ban sikerült véget vetni ennek. Az elmúlt hónapokban az ügy miatt a törvényhozók és az emberek újra feltették a kérdést: mennyire lehet etikus egy publikus családi közösségi média profil működtetése és vajon milyen felelősség terheli a platformokat? 

Mik azok a 'family vlogger' csatornák?

A family vlogger YouTube csatornák, olyan csatornák, melyeken a szülők a családi életükről osztanak meg videókat. Ezeken a felvételeken bemutatják a mindennapjaikat, a gyereknevelés nehézségeit, esetleg tanácsokat, tippeket osztogatnak. Mivel volg-ról azaz videó blogról van szó, a videók napló jellegűek, a hangsúly a mindennapok valós eseményeinek lefilmezésén van. Ezek a csatornák rendkívül sok problémát felvetnek. A gyerekek nem tudnak beleegyezni abba, hogy mit és hogyan osztanak meg róluk, ezek a felvételek pedig ezután majd egész életükre elkísérik őket. Továbbá ez a tevékenység gyerekmunkának minősül, viszont csak az elmúlt pár évben kezdtek el olyan törvényeket hozni, melyek megakadályozhatnák, hogy a szülők kihasználják gyerekeiket. Úgy tűnik, az utóbbi hónapokban nagyobb figyelmet fordítanak a témára, mivel újabb jogszabályok jelennek meg. Ebbe a problémakörbe tartoznak a gyerek influenszerek is. Ugyan a legtöbb közösségi média oldalon minimum 13 évesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki létrehozzon egy profilt, a szülők mégis kezelhetik az oldalt helyettük.

Pszichológiai hatások

Már több kutatás foglalkozott azzal, hogy a rendszeres videózás milyen hatással van a gyerekek fejődésére és a szülő-gyerek kapcsolatra. Ezen felmérések szerint a kis kortól való folyamatos filmezés szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, illetve rossz hatással van a gyerekek személyiség fejlődésére és az emberi kapcsolataikra. Továbbá amikor a szülő munkájává válik a gyerekek videózása, a szülő gyakorlatilag főnökké válik számukra, az otthon és életük minden perce pedig munkahellyé és munkává lesz. Nem marad hely és idő a privát, nyugodt személyes percekre akár egyedül vagy a családdal. Sokszor sajnos a szülők a nézettség érdekében kényszerítik gyerekeiket arra, hogy megtegyenek olyan dolgokat, amik károsan hatnak rájuk. Az sem segít, hogy a gyerekek érzékelik a terhet, hogy azon múlik, mennyi pénz keresnek a szülők, ahogy ők viselkednek.

Gyermekbántalmazás

Még ha valaki nem is influenszer akkor is kérdéses, hogy jó-e ha megosztja a gyerekeiről készült felvételeit. Sok pedofil a közösségi média oldalakon keres képeket, videókat, melyeket később akár pornó oldalakon is megoszthatnak. A YouTube-on pár évvel ezelőtt kiderült, hogy sok videó alatt, melyben gyerekek szerepeltek, pedofilok a kommentekben hagytak timestamp-eket, így jelölve az olyan pillanatokat, ahol a gyerekek feltűntek. Ezután a platform egy ideig sok videó alatt le is tiltotta a kommentelés lehetőségét. A YouTube jelenleg azt ajánlja, hogy ha valaki a gyerekeiről oszt meg videót, akkor tiltsa le a beágyazás funkciót, de ez nem akadályozza meg a videók más módon való terjesztését. Más közösségi média platformokon ugyanúgy megjelent ez a probléma. Sokszor a szülők a like-ok és a nézettség reményében részt is vesznek ebben a tevékenységben.

Problémát jelent az is, hogy talán valaki észre sem veszi, amikor olyan információt oszt meg, mely alapján megtalálható, hogy a család pontosan hol lakik, hova járnak iskolába a gyerekek. Ezzel pedig veszélybe is kerülhetnek, mert valaki akár fizikailag is kapcsolatot teremthet velük. Ugyanakkor már az elég, hogy a gyerekek osztálytársai látják mindazt, amit posztolnak róluk, így nem lesz privát szférájuk, mert az iskolában mindenki tud rólunk mindent és könnyen iskolai zaklatás áldozatává válhatnak.

Legrosszabb esetben maguk a szülők bántalmazzák a gyerekeiket. Számos olyan csatorna volt és van, ahol a videókon láthatóak ezek a tevékenységek, a YouTube és más platformok mégsem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy ez ne történjen meg. Például az azóta letiltott DaddyOFive csatornán a szülők arra kényszerítették gyerekeiket hogy egymást bántalmazzák; Ruby Franke pedig gyerekeit olyan kemény eszközökkel büntette, mint az étel vagy a megfelelő alvóhely megvonása. Végül Franke egyik gyereke egy pincéből szökött meg, ahova testvérével együtt összekötött kézzel és lábbal volt bezárva.

Lehet-e egyáltalán etikus egy family vlogger?

A felsoroltak miatt a gyerekek aktív bevonását az ilyen csatornákon elég nehezen lehetne etikusnak nevezni. Még ha az influenszer gyermekmunkáról szóló törvények általánosak is lesznek, a privát szférától való megvonás és a munka / magánélet összemosódása ugyanúgy megmarad. Már most ott tartunk, hogy sok gyerek, aki ebben a környezetben nőtt fel beszámol arról, hogy mennyire negatívan hatott rá, az hogy így kellett töltenie gyerekkorát. Közük akad olyan is, aki a törvények létrehozása érdekében tanúskodott is. 

Vannak olyan influenszerek, akik ugyan családjukról szóló tartalmakat készítenek, de nem osztanak meg képet, videót a gyerekekről, esetleg még a nevüket is titokban tartják. Ha valaki szeretne a nevelésről, a családi életről online beszélni, hogy másokat segítsen vagy inspiráljon, ez járható út lehet. A közösségi média oldalakat ugyanúgy felelősség terheli, hogy a gyerekek biztonságát tartsák szem előtt és figyeljék, hogy milyen tartalmak kerülnek ki az oldalaikra. Sajnos ez jelenleg nem minden esetben valósul meg: egy új beszámoló szerint a Meta tudott a gyerek infulenszer profilok veszélyeiről, mégsem tett semmit.


Fő források:

Ruby Franke: Parenting advice YouTuber given maximum sentence for child abuse - BBC, Mike Wendling, 2024.02.21

What’s the Price of a Childhood Turned Into Content? - Cosmopolitan, Fortesa Latifi, 2024.03.12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése