keresés

2024. március 19., kedd

Musk újabb "önzetlensége"

Elon Musk beperelte az általa korábban több millióval támogatott OpenAI-t, amiért szerinte nem tisztességes fizetőssé tenni a cég fejlesztéseit. 2023 márciusában alapított újabb startup cége az xAI még ugyanebben az évben megalkotott egy újabb mesterséges intelligenciát a Grokot, amit most válaszképpen nyílt forráskódúvá tett. A chatbot sajátos szarkasztikus humorát a Galaxis útikalauz stopposoknak című regénysorozat ihlette, és felhasználóit arra figyelmeztette a cég hogy aki nem rendelkezik kellő humorérzékkel az óvatosan bánjon vele. Aki kiszeretné próbálni az megteheti az X-en, de hamarosan elérhető lesz alkalmazáson keresztül is.


Grok-1

A Grok-1 chatbotját az X-en prémium hozzáféréssel rendelkező regisztrálók már korábban kipróbálhatták. A múlt héten az ingyenesen hozzáférhető Grok kódja, a GitHubon debütált, de letölthető torrent linken is. A 314 milliárd paraméterével, ami gyakran a teljesítőképességére utal egy nagy nyelvi modellnek (LLM), olyan versenytársat előz meg mint a Mistral. A  szoftver az Apache Licence 2.0 alatt készült ami lehetővé teszi módosítását, kereskedelmi felhasználását.  Egyrészről a nyilvánosság segíthet további a fejlesztések felgyorsításában, de akadnak bőven olyanok is akik aggályaikat fejezik ki a mindenki által hozzáférhető nyílt forráskódú AI kapcsán. 

Érdekességek

A Grok elnevezés valószínűleg Musk sci-fi rajongásának köszönhető. A "grok" igét egy amerikai sci-fi író találta ki és annyit jelent hogy valamit teljesen az érzéseinkkel értünk meg, ahelyett hogy a tényekre támaszkodnánk. Tavalyi évben a  Grok-1 a magyar középiskolás érettségi feladatokon is tesztelték ahol 59%-ot sikerült teljesítenie,  ami azt jelenti hogy ugyanolyan eredményt ért el mint én a saját matematika érettségimmel, de így is 9%-kal lemaradva a GPT-4 előtt.

Források:

Blog (x.ai)

Musk döntött, nyílt forráskódú lesz az xAI Grok chatbotja 

xAI open sources Grok 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése