keresés

2024. március 20., szerda

Temu – Filléres kacatért adjuk el értékes adatainkat a kínai államnak?

Azokkal a felhasználókkal, akik jártasak a közösségi médiában, nagy valószínűséggel jött már szembe Temu hirdetés. Hirtelen robbant be a köztudatba pár száz forintos áraival, hatalmas választékával és 90%-os leárazást ígérő akcióival a kínai gyökerű online piactér. Ezzel együtt azonban Data Harvest visszaélés gyanúja merült fel a Pinduoduo cégóriáshoz tartozó leányvállalattal szemben. De mi is ez az egész, valóban veszélyben lehetnek az adataink? 

Piszkos eszközökkel a toplisták élére

Korábban az egyik amerikai biztonsági ügynökség egy jelentésében aggályokat fogalmazott meg a Temuval és a szintúgy kínai Shein webshoppal kapcsolatban, miszerint visszaéltek a felhasználók adataival és biztonsági kockázatnak minősítette azokat. A két applikáció folyamatosan versenyez egymással a toplisták éléért, jelenleg közülük hazánkban is egyértelműen a Temu vezeti a letöltések számát. A Google egyszer már eltávolította az alkalmazást a kínálatából, mivel feltételezésük szerint kémszoftvert tartalmazott. Bár a Pinduoduo természetesen mindent tagadott, azonban „több kiberbiztonsági cég is megvizsgálta az appot, így kiderült, hogy a kínai vállalat alkalmazása egyrészt képes volt megakadályozni az eszközökről való törlést, azaz tovább futni a háttérben, ezzel növelve a Pinduoduo havi aktív felhasználói arányát. Emellett kémkedett is a versenytársai után azáltal, hogy nyomon követte a többi bevásárlóalkalmazáson végzett tevékenységet, és információkat szerzett tőlük.”

Más aggályok is felmerültek

Bár a Temu azt állítja minden biztonsági követelménynek megfelel, hiszen más techóriásokhoz hasonlóan szintén HackerOne kiberbiztonsági platformot használ, mégis vele szemben további más kritikák is megfogalmazódtak. A webshopot a Gazdasági Versenyhivatal jelenleg is vizsgálja a fogyasztók megtévesztése miatt. Találtak 95%-os vagy annál is magasabb kedvezménnyel csalogató, gyanúsan nagy mértékű leárazásokat, „majdnem elfogy" feliratokat és más, átverésnek tűnő visszásságokat. Gyanítani lehet továbbá, hogy a webáruház olyan termékeket  árul, melyeket rabszolgamunkával állítanak elő. Ezek gyakran hiába rendelkeznek extrém olcsó árral, a minőségük a legtöbb esetben annyira silány, hogy vásárlóik nem is feltétlen járnak jobban, mintha drágább, de tartósabb árucikk mellett döntenének. 

51-szer több szén-dioxid jut a levegőbe

Mindemellett nem szabad elmenni amellett a tény mellett sem, hogy a kínai webáruházak iszonyatos mértékű környezetkárosító hatással rendelkeznek. Az olcsó termékeknek és ingyenes szállításnak súlyos ára van, melyet nem a mi generációnk, hanem az utánunk következők fognak megfizetni. Egyes becslések szerint, ha egy csomag hajón érkezne Európába repülő helyett Kínából, akkor akár „51-szer kevesebb, 0,04 kg szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz jutna a légkörbe". Ha Amerikát vizsgáljuk, egy Los Angelesbe rendelt csomag esetén ez a szorzó még magasabb, a kibocsátás akár a 60-szorosát is elérheti a vízi alternatívához képest.

Legyünk óvatosak

Ha viszont  mindezek ellenére mégis úgy döntenénk, hogy a Temu webáruházból rendelnénl, érdemes PayPal alkalmazáson keresztül vagy más virtuális bankkártyával, például Revoluttal bonyolítani a fizetést. Így nem adunk közvetlen hozzáférést az applikációnak a tényleges bankkártya adatainkhoz és fontos, hogy ezekre a felületekre csak akkora összeget töltsünk fel, mely a vásárláshoz feltétlen szükséges. A csomagot ne kérjük otthonunkba, ehelyett rendeljük csomagpontra vagy automatába.Valamint végezetül azt sem árt végiggondolni, hogy vajon valóban szükségünk van arra a milliomodik műanyag lomra vagy csak a kínai marketingesek pszichés nyomásgyakorlása hatott ránk? 

Felhasznált források:

A kép forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése