keresés

2024. március 4., hétfő

Ókori papirusz titkát fejtették meg a Mesterséges Intelligencia segítségével

A herculaneumi papirusztekercs Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörése után szenesedett el. Három kutató olvasta ki a sérült tekercs egy részletét egy verseny során a mesterséges intelligencia segítségével, akiket 700 ezer dollárral jutalmaztak. 

Herculaneumi papiruszok

Papiruszok százai égtek meg Herculaneum városában, egy római villában közel 2000 éve, mikor a Vezúv kitört és elpusztította a települést, valamint a híres Pompeiit és Oplontist is. 18. századi ásatások során több mint 1000 egész, vagy részben fennmaradt tekercset találtak a régészek, melyekről úgy gondolták, hogy Julius Caesar apósának tulajdonai voltak. Ám amikor a kutatók megpróbálták szétnyitni őket, azzal szembesültek, hogy a tinta olvashatatlanná vált az elszenesedett papiruszokon, s a tekercsek darabjaikra estek. A tekercsek nagy része a párizsi Institut de France-ba és a nápolyi Nemzeti Könyvtárba került.


Vesuvius Challenge

2023-ban Brent Seales és Nat Friedman a papiruszok titkának megfejtésére létrehozta a Vesuvius Challenge nevű versenyt. A feladat az volt, hogy az egyik papirusztekercsről nagy felbontású CT-vel készített felvétel alapján fedjenek fel legalább 4 szövegrészletet, melyek minimum 140 karakterből állnak, és a szöveg 85%-át határozzák meg. 

Brent SealesA herculaneumi tekercsek megfejtésére Brent Seales már egészen 2005 óta tett erőfeszítéseket. Először a
tekercsek virtuális kicsomagolásával foglalkozott CT szkennerrel. Majd a papiruszon lévő tinta kimutatására algoritmust generált a mesterséges intelligencia segítségével. Ezeket az eszközöket a versenyzők rendelkezésére bocsájtotta. 


Nat Friedman 2024. február 5-én jelentette be, hogy egy három fős csapat 700 ezer dollárt nyert a verseny által. A nyertesek Youssef Nader berlini PhD-hallgató, Luke Farritor nebraskai hallgató és SpaceX-gyakornok, illetve Julian Schilliger svájci robotika szakos hallgató. Több mint 2000 görög karaktert sikerült kiolvasniuk a tekercsből. Ez a tekercs a PHerc. Paris. 4 nevet viseli, melyet a  párizsi Institut de France-ban őriznek.

Tavaly októberben Farritor volt az első nyertes, aki 40 ezer dollár pénzjutalmat kapott, az első megtalált szavakért. Majd novemberben csatlakozott hozzá Nader és Schillinger, s a CT felvételek segítségével kibontották, majd az MI algoritmussal megfejtették a papirusz karaktereit. Ezáltal a tudósok betekintést nyerhettek a tekercs tartalmába anélkül, hogy az megsérült volna.

Robert Fowler, aki a Herculaneum Társaságot vezeti, elmondta, hogy véleménye szerint ezek a tekercsek Philodémosz, ókori filozófus nevéhez köthetőek, mert a téma és a stílus is rá vall. A tekercs az élvezet forrásait taglalja, érintve például a zenét vagy akár az ételeket.

Részlet a tekercsről:

azok, akik semmit sem mondanak az élvezetről, sem általában, sem konkrétan, ha annak meghatározásáról van szó.”


PHerc. Paris. 4 nevű tekercsA több száz olvasatlan herculaneumi papiruszon kívül még rengeteg tekercs lehet eltemetve a villa alatt a friss ásatások szerint. Fowler szerint nem csak a papirusztekercsek feltárására alkalmas a Seales és a kutatók által kifejlesztett módszer, hanem az egyiptomi múmiák köré tekert papiruszok írásainak felfedésére is. Brent Seales jelenleg azon dolgozik, hogy egy hordozható CT-szkennert hozzon létre, annak érdekében, hogy a tekercseket csak minimálisan kelljen megmozdítani.

A megfejtett szöveg a tekercs mindössze 5 százalékát teszi ki, tehát a kihívás idén is folytatódik azzal a céllal, hogy a tekercs 85%-át elolvassák.


Források: 

Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése