keresés

2024. március 4., hétfő

Fast fashion trendek a könyvkiadásban? Köszönjük, BookTok!

A BookTok-on felkapottá váló könyvek nem csak a TikTok felhasználói körének olvasási szokásaira, hanem a könyvkiadásra is mérhető hatással vannak. Amelyik történet a BookTok-on meghonosodott ízlésnek megfelelő, ami maradéktalanul teljesíti a népszerűséghez vezető összetevők listáját, annak nagyszámú eladást jósolhatnak a kiadók, és ennek megfelelően igyekeznek minél gyorsabban kiszolgálni az interneten összegyűlő olvasótábor kiszámítható igényeit. A trendek meglovagolása azonban a legtöbb esetben minőségbeli visszaeséssel jár, ezt a jelenséget pedig a textiliparból ismerős fast fashion kifejezéssel illetik egyre többen, újságírók és önjelölt videós kritikusok egyaránt.

Fast fashion és a könyvek
Fast fashion ruházati cikkekkel ma minden nagyobb bolthálózat üzleteiben találkozhatunk, de az online webáruházak is javarészt ezt kínálják. A fast fashion a nevéből (gyors divat) is adódóan a legújabb divatnak megfelelően rövid idő alatt, tömeggyártásban előállított, gyakran gyenge minőségű anyagokból készült ruhákat dob a piacra, az évszakonként vagy még gyakrabban cserélődő és a maradékot égetendő szemétnek kikiáltó kínálat gyakorlatát pedig egyre inkább bírálja a környezetvédelemre és az újrahasznosításra beálló világ. A BookTok könyvek eladásai azért még nem tartanak a világméretű pazarlásnál, de ahogy egy-egy gyenge minőségű ruhán az áttetsző anyag vagy a kilógó cérnaszálak, úgy a felgyorsult tempóban kiadott könyveken is észrevehető bizonyos fokú hanyagság, amit az olvasóközösség egy része erősen kifogásol.

Miért romlik a minőség?
Az újonnan megjelenő könyvek kritizálása nem új sport, a BookTok hatás azonban alapjaiban objektíven magyarázható. A TikTok felhasználói által legkedveltebb, így „legfastfashionösebb” téma a romantasy, ami magyarul romantikus fantasztikusnak, vagy fordítva fantasztikus romantikusnak fordítható. Ez utóbbi elnevezés tűnik találóbbnak, mivel a könyvek túlnyomó részében a romantikus szál van a középpontban, és ezt tálalják változó mértékben hangsúlyos fantasztikus körítésben. Mindez azt jelenti, hogy egy romantasy megszületéséhez az írónak nem csak a románcra és az ebben résztvevő karakterek kidolgozására, hanem a körülöttük lévő fantasztikus világ megálmodására és szabályossá vagy éppen szabálytalanná tételére is időt illetve munkát kell fordítania. És épp ez az aprólékos munka az, amit a felgyorsult kiadások világában kezdenek egyre inkább elhanyagolni.

A Negyedik szárny sikere és hiányosságai
A BookTok legutóbbi csillaga Rebecca Yarros: Fourth Wing, magyarul Negyedik szárny című műve, ami 2023. május 2-án jelent meg, fél évvel később pedig már második részt is kapott. Ez a könyv szintén egy romantasy, NA, vagyis new adult besorolásal, a főszereplők pedig a húszas éveik elején járó sárkánylovasok, akik ellenségekből szeretnek egymásba. A történet elméletileg minden mércét megüt, ami egy népszerű BookTok könyvtől elvárható, és ennek megfelelően nem szűkölködik rajongókban a sorozat, amit az eredeti elképzelésétől eltérve trilógiából öt kötetesre tervez duzzasztani a szerző. De amíg a rajongótábor a tökéletes fantasy történetet látja benne, addig más olvasóktól kemény kritikákat kapott, főként a fantasztikus elemekre és a helyszínül szolgáló katonai iskola légből kapottnak tűnő, időnként pedig még egymásnak is ellentmondó szabályrendszerére kihegyezve. Yarros a skót ihletésű nevek hibás nyelvtanáért és kiejtéséért is megkapta a magáét az abban nála jártasabbaktól, illetve a főszereplő Ehlers-Danlos-szindrómáját sem mutatta be elég valósághűen azok szerint, akik ezzel vagy ehhez hasonló betegségekkel élik a mindennapjaikat. Persze egy fikciós történetben nem kell és nem is lehet minden valóságból vett elemet tökéletesen realisztikusan ábrázolni, a könyv üzenete mellett azonban már nem mehet el az olvasó szó nélkül. A főszereplő EDS-e ugyanis abban az értelmezésben van jelen, hogy ha valaki elég keményen dolgozik ellene, akkor „legyőzheti”, mintha az egész csak akaraterő kérdése lenne. A valóságban viszont a testük túlerőltetése negatív következményekkel jár az EDS-sel élők számára, és a fájdalmaik figyelmen kívül hagyása nemhogy nem teszi őket profi sárkánylovassá, de kifejezetten veszélyes ötlet, és nem az a gondolkodásmód, ami előremutató lenne a fizikai és mentális egészségüket illetően.

Érdemes olvasnunk BookTok-os könyveket?
Hogy a Negyedik szárny jó könyv-e vagy sem, arról felettébb szélsőséges véleményeket olvasni és hallani az interneten. A BookTok nagyrészt imádja, a BookTube-on meg inspirált pár több óra hosszig tartó, a cselekményt kielemző videót, a vélemények pedig a tisztán negatívtól a jogos kritikáig húzódnak, ami alapján az a konklúzió, hogy a Negyedik szárny ugyanúgy csak egy a rengeteg BookTok-on népszerűvé vált romantasy történetek közül. Csak az tűnik biztosnak, hogy nem ártott volna a könyvnek valamivel hosszabb kutatómunka illetve utólagos szerkesztés, ami szinte az összes fast fashion alapon megjelenő hasonló témájú könyvről elmondható. A hanyagságaik és hiányosságaik ellenére azonban ezek a művek még könnyed és élvezetes olvasmányok lehetnek a romantasy téma kedvelőinek, akik a Negyedik szárnyon és barátain keresztül belépést nyerhetnek a hobbi olvasás világába.

(kép a Libriről)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése