keresés

2024. március 25., hétfő

Megbízhatóbbá válik az okosotthon

Többen tartanak az okosotthon berendezésektől és nem is hiába. A többségében kínai gyártóktól származó berendezések szoftvere biztonsági résekben gazdag, így könnyen beleleshetnek magánéletünkbe egyik ottoni kameránkon kereszül vagy irányíthatják a többi okos berendezésünket.

Mi történt a készülékek szabályozása érdekében?

Connectivity Standards Alliance (röviden CSA) új globális kommunikációs szabványt dolgozott ki, amelyet Matternek nevezett el. A Matter felállít alapvető kiberbiztonsági előírásokat - például érzékeny adatok biztonságos tárolását az adott eszközön - tartalmazó programot és egy tanúsitási rendszert. Ezt még csak most, 2024. március 19.-én jelentette be a CSA, de várhatóan az év folyamán működésbe lép a programjuk.

A program részletei

A gyártók beküldhetik okosotthon-eszközeiket, amelyeket a program keretében ellenőriznek és minősítenek. A folyamat többlépcsős. Első körben kitöltésre kerül egy CSA kérdőív, amelynek eredményeit egy független csoport ellenőrzi. Az eszközök akkor kaphatják meg a megfelelőséget, ha:

  • saját egyedi azonosítóval rendelkeznek,
  • a használatukhoz szükséges jelszó megváltoztatható és egyedi,
  • az eszközön tárolt adatok titkosítottak,
  • biztosítottak a szoftverjavítások a termék életciklusa során.
Ha az előírásoknak megfelelnek az eszközök a CSA Product Security Working Group-ja által kiállított Product Security Verified tanúsítványt kapnak. Ennek logója a termékek csomagolásán kap helyet, ezzel is jelezve a vásárlónak, hogy az megbízható.

Felhasznált forrás: Biztonságosabbá válhatnak az okosotthonok
Kép: A freepik nevű felhasználótól a Freepik oldalon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése