keresés

2024. március 9., szombat

Az AI lehetőségei a rák terjedésének előrejelzésében

 

A szakértők szerint jelenleg nincs megbízható vizsgálati módszer az agyi áttétek előrejelzésére. 
Egy új kutatás azonban rávilágított, hogy a mesterséges intelligencia képes a patológus szakembereknél hatékonyabban megjósolni, hogy a betegnél kialakult úgynevezett nem-kissejtes tüdőrák a diagnózistól számított öt éven belül képez-e áttéteket a páciens agyában.
 


Szomorú statisztikák

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség szerint világszerte minden ötödik embernél alakul ki rákos megbetegedés élete során, és ez a második leggyakoribb halálok világszerte. Magyarországon a 2022-ben bejelentett rosszindulatú daganatos megbetegedések a KSH felmérése alapján több mint 70 ezer embert érintettek. A tüdőrák a leggyakoribb ráktípus, és sajnos a rákos halálozások vezető oka. A tüdőrákos esetek többsége úgynevezett nem-kissejtes tüdőrák, és az ezzel diagnosztizált esetek felében előfordul az agyi áttétek képződése, ezért is annyira fontos a leghatékonyabb előrejelző módszer megtalálása.


Az AI első bevetése

A módszert a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karán alkalmazták egy világhírű tudományos és műszaki intézettel, a Caltechkel (California Institut of Technology) való széles körű együttműködés keretében. A Caltech egyébként rendkívül elhivatott az új technológiák gyógyításban való alkalmazásával kapcsolatban, így számos más ráktípus és betegség kezelésére fejleszt ki egyre újabb és újabb eljárásokat felhasználva többek közt az ultrahang és lézer technológiát, melyek közé immáron a mesterséges intelligencia is bekapcsolódott. Az első kísérlet során 158 diagnosztizált és kezelt, nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő beteg szövetképeit használták fel, melyeket az áttétképződésig vagy annak hiányában legalább 5 évig követtek nyomon. Az AI-t ezekkel a megfestett tumorszövet mintákkal képezték ki.


Az eredmény:

Az AI teljesítményét négy szakértő patológus teljesítményével hasonlították össze. Az AI előrejelzési pontossága 87% volt, ami jóval magasabb, mint a patológusok 57,3%-os pontossági átlaga.
Úgy tűnik tehát, hogy a mesterséges intelligencia gyógyászatban történő széles körű felhasználása előtt igazán biztató út áll.


Forrás: AI Outperforms Pathologists in Predicting Cancer Spread to Brain

(Hallgató: Kurucz Ágnes)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése