keresés

2024. március 19., kedd

AI segítségével értek el áttörést a herculaneumi tekercsek megfejtésében: Új fejezet a Római Kultúra megértésében

A herculaneumi tekercsek régóta érdeklődésre tartottak számot az ókori római kultúra iránt érdeklődők körében. Ezek a tekercsek a Vezúv 79-es kitörése során megsemmisült Herculaneum városában, egy római államférfi könyvtárában  kerültek felfedezésre, de tartalmuk mindezidáig elérhetetlenek voltak a kutatók számára. Az évszázadok során különböző módszerekkel próbálták megfejteni a tekercsek szövegét, de a legújabb technológiai fejlesztések, beleértve a mesterséges intelligencia alkalmazását, új lehetőségeket nyitottak meg az olvasásukra és értelmezésükre.

Az áttörés

A felfedezést professzor Brent Seales computer scientist, a University of Kentucky kutatója jelentette be, aki másokkal elindította a Vesuvius kihívást annak érdekében, hogy felgyorsítsa a szövegek megértését. A kihívást több Szilikonvölgyi befektető is támogatja és jelentős pénzjutalmat kínál bárkinek, aki értelmes szavakat képes kivenni az elszenesedett tekercsekből. 

Két diák, Luke Farritor Nebraszkából és Youssef Nader Berlinből egymástól függetlenül képesek voltak fejleszteni a keresési folyamatot és az alkalmazott MI algoritmusokkal felismerni és dekódolni a szövegben található betűket és szavakat, még azokat is, amelyek a tekercsek rossz állapotú részein voltak. Mind ketten rátaláltak a “πορφύραc” kifejezésre melyet bíbornak fordíthatunk. 


Az így kapott információk új fényt vethetnek az ókori római mindennapi életére, vallási gyakorlataira és irodalmi kultúrájára egyaránt. Robert Fowler a Bristoli Egyetem ókori görög tudományokkal foglalkozó professzor emirátusa szerint erős a gyanú, hogy a könyvtár nem filozófiai része vár még felfedezésre, és itt igazán elszabadulhat a képzelet, akár Sophocles új színműveit, Sappho ismeretlen verseit, Ennius naplóit, Livy elveszett könyveit vagy más eddig felfedezettlen műveket is rejthetik a tekercsek. „Az is nagyszerű lenne, ha úgynevezett dokumentarista papiruszokat találnánk: leveleket, üzleti papírokat stb; ez igazi kincs lenne a történészek számára.”  

Az MI által nyert adatok nemcsak a tekercsek tartalmára vonatkoznak, hanem segíthetnek a tekercsek fizikai állapotának megőrzésében és konzerválásában is. Az algoritmusok képesek az eredeti szöveget rekonstruálni még akkor is, ha az fizikailag nem olvasható. Ez hosszú távon lehetővé teszi, hogy még több információt nyerjünk ki ezekből a fontos történelmi dokumentumokból.

A jövő…

Az MI által olvasott Herculaneumi tekercsek nem csak új fejezetet nyitnak az ókori római kultúra és történelem megértésében, hanem az itt alkalmazott technológiák jelentős mértékben hozzá fognak járulni más régészeti és történeti kutatásokhoz, hiszen egyéb súlyosan sérült dokumentumokat is képesek leszünk segítségükkel rekonstruálni. Ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy mélyebben megismerjük a múltat és annak hatását a jelenre. A további kutatások és technológiai fejlesztések révén még több információt nyerhetünk ki ezekből az értékes forrásokból, és bővíthetjük tudásunkat a régmúlt korokról.

Forrás: QuibitThe Guardian

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése