keresés

2024. március 11., hétfő

Új, francia streamingadó

A Spotify a világon a legtöbbet használt zenei felület. Korosztálytól függetlenül, fiatalok, idősek, még kisebb gyerekek is találnak számukra megfelelő stílusú zenéket rajta. Az alkalmazás az interneten érhető el, onnan letölthető bármely saját eszközre. Különböző csomagok léteznek: az ingyenes, de reklámokkal teletűzdelt verziótól kezdve a fizetősig választhatunk számunkra kedvezőt. 

A zene örök

Az emberiség számára a zene öröktől fogva kiemelt szerepet játszott. Az ősember, hanszerek híján, még csak eszközök ütemes összeverésével produkálta a zene alapjait. Később, az idő haladtával egyre feljettebb, kifinomultabb tárgyak, húrok, fúvók használatával alakult ki a klasszikus zene. Az elektronikus hangfelvevők, a számítógép (majd az internet) és az ott feltalált programok révén nem volt többé szükség a zenészek jelenlétére a muzsikák meghallgatásához. A klasszikus zenét az elektronikus zene követte, ahol már hangszerekre sem volt szükség ahhoz, hogy szinte ugyanazt a hangzást érjük el. Mára már kevesen hallgatnak úgy zenét, hogy azt ne vegye körbe valamiféle elekronikai háttér. Ehhez viszont a zenészeknek szükségük van anyagi támogatásra, részben ezért is jött létre a streamingadó.

Nem kímélik a franciákat

A francia kormány tavaly összeállított és idéntől érvényes streamingadójával a zenészeket áll szándékában segíteni. Ez az adó 1,2 százalékot jelent és a Spotify minden tiltalozása ellenére bevezetésre került. A CNM Tax (The Centre National de la Musique) kiterjed az összes streaming szolgáltató cégre, beleértve a Spotifyt, Apple Music-ot, Deezert, de a Facebookot és a TikTokot sem kímélte. Így a Spotify alkalmazás működtetőinek ki kellett jelenteniük, hogy kénytelenek megemelni a franciák előfizetési díját olyannyira, hogy az Európai Unión belül most nekik kell fizetni a legmagasabb összeget. A kormány szerint ez 15 milliós bevételt jelentene az államnak, amit a feltörekvő hazai művészek megsegítésére fordítanának.




Forrás: Kiakadt, majd árat emelt a francia streamingadó miatt a Spotify 2024/03/11 IT Café

Képek forrása: Spotify. com Fidelio.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése