keresés

2024. március 2., szombat

A mesterséges intelligencia betörhet a könyvtárakba?

 2024 február 26-án a mobil iparág legmeghatározóbb rendezvényére került sor Barcelonában a Mobile World Congress. Többek között a Deutsche Telekom is bemutatta legújabb törekvését és elméletét, mely azt taglalja, hogy az applikációkat hamarosan felválthatja a mesterséges intelligencia. A cég véleménye szerint a sok applikáció zavaró a felhasználók számára, az AI viszont rendezettebb és összeszedettebé teszi az emberek munkáját. 

Jelenleg ugyan még sok  az ellenérv az applikációk teljes kiiktatása ellen, az egyik legmeghatározóbb és kézzelfoghatóbb például az applikációból befolyó összegek kérdése. Egy másik pedig a manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapó adatvédelem.

Könyvtár és az AI

Egy ilyen elgondolást beépíteni a könyvtári életetbe igazán meghatározó lenne. Hosszútávon akár teljesen felválthatná az Országos Dokumentum-ellátási Rendszert. Egységesíteni és egy adatbázissá lehetne gyúrni az összes szak-, közművelődései-, felsőoktatási stb. könyvtárakat. Ez természetesen az olvasók és könyvtári szakemberek munkáját egyaránt nagyságrendekkel meggyorsíthatná.


Forrás: Az AI tényleg elveszi az appok munkáját?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése