keresés

2015. december 14., hétfő

2015 legjelentősebb adatlopásai

2015 végéhez közeledve a techworm.net összeszedte az év 5 legrosszabb kibertámadását.


VTech

A hong kongi játékgyártó cég adatainak kiszivárgását már említettem a korábbi posztomban: november végén egy hacker rájött, mekkora biztonsági rész van a VTech rendszerében, és több millió szülő és gyerek adatait (jelszavak, fényképek, nevek, címek)
tudta megszerezni, amely összesen 190 gigabyte-ot tett ki. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy a cég még SSL-t sem használt, ami pedig a legáltalánosabb gyakorlat az adatok biztonságban tartása érdekében.

Ashley Madison

Még a nyáron történt, hogy rengeteg adat szivárgott ki a társkereső oldalról. Több mint 30 millió ember privát adatai kerültek nyilvánosságra, amikor a The Impact Team nevű hackercsoport 60 gigabyte-nyi adatot tett ki az internetre. Ennek a következménye lett, hogy több felhasználót is megzsaroltak, valamint néhányan öngyilkosok lettek.


Hacking Team

A hackercsoport meghackelése során 400 gigabyte-nyi adatot hoztak nyilvánosságra: személyes adatokat, dokumentumokat, levelezéseket. A Hacking Team nevű olasz csoport kormányzatoknak adott el adatokat, köztük Magyarországnak is 2008 óta.

OPM

Szintén nyáron derült ki, hogy az Egyesült Államos Személyzeti Menedzsment Hivatalának (OPM) rendszeréből kerültek ki adatok, összesen 22 millió emberé (ami az Egyesült Államok lakosságának 7%-a). Az OPM azzal foglalkozik, hogy ki jogosítható fel a titkos anyagokhoz való hozzáférésre. A támadás valószínűleg még tavaly decemberben történt.

T-Mobile

A cég amerikai ügyfeleinek neveihez, születési dátumához, társadalombiztosítási számaihoz juthattak hozzá hackerek az Experian cég adatbázisából, amely a felhasználók hitelbírálatait végzi. Az adatlopás 15 millió embert érinthetett. A T-Mobile vezérigazgatója szerint pénzügyi információkat nem tudtak megszerezniük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése