keresés

2015. december 7., hétfő

Párizs sem úszta meg a hoaxokat

A párizsi merényletek után (ahogy az sajnos lenni szokott), rohamos mértékben nőtt a kamuképek és kamusztorik száma az interneten.

Mivel az elmúlt időszakban népszerű téma volt az internet világában a migráns kérdés, így ezzel kapcsolatban terjedt el jó néhány kép és történet, amik legtöbbjéről bebizonyosodott, hogy nem igaz. Egy kicsit csitultak a kedélyek, ám ekkor a november 13-án éjjel Párizsban történt terrortámadások rázták meg a világot és ismét beindultak a hoax-gyárak.

Leporolva jó lesz még

Ilyen esetekben kedvelt módszere a rémhírterjesztőknek, hogy valami régebbi képet, történetet kapnak elő, kicsit átdolgozzák, hogy aktualitása legyen és mehet is a megosztás.
Remek példája az a tweet, amit Donald Trump írt és még az amerikai francia nagykövet is megosztotta. 

A szöveg nagyjából az, hogy: "Nem érdekes, hogy pont olyan helyen fordulhat elő ilyesmi, ahol a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási szabályzata van érvényben?" (Ez egyébként azt is jelenti, hogy így egyik civil sem kaphatta elő a legálisan tartott fegyverét, hogy lelője a terroristákat.)
Ez mind megtörtént, valóban Donald Trump írta Twitteren, az egyetlen ferdítés az, hogy körülbelül félévvel hamarabb, a Charlie Hebdo-mészárlás kapcsán tette.
További hamis képek is terjedtek, például az, amin Párizs utcáit járják hatalmas "NOT AFRAID" (nem félünk) felirattal az áldozatok emlékére és a terroristák ellen tüntetve. Valóban volt ilyen is, de szintén a Charlie Hebdo-mészárlás után.
Volt még francia trikolóba borult Empire State Building és elsötétített Eiffel-torony. Itt a hiba annyi, hogy a torony fényeit nem az áldozatok miatt kapcsolták le, hanem egészen egyszerűen a működési szabályzat miatt, minden éjszaka kialszanak a fényei. Számos híres épület magára öltötte a francia zászló színeit a szolidaritás jegyében, de az Empire State Building pont nem volt köztük, azt elsötétítették.

Újságíróból terrorista

Egy kanadai szikh informatikai újságíróból lett terrorgyanús személy a képnek köszönhetően, amit elterjesztettek róla. Nem csak az interneten terjedt el, hanem az újságok is átvették, megjelent a világsajtóban és ő lett a párizsi terrortámadások egyik lehetséges elkövetője. Még egy ISIS-hez közelálló oldal is közzétette azzal a kommenttel, miszerint: "A tudósítások szerint ő az egyik testvérünk, aki végrehajtotta a dicsőséges Párizs elleni támadást."
Az igazság, hogy szegény Jubbalnak semmi köze nem volt a támadáshoz, Kanadában él, és a muszlimokhoz sincs semmi köze, mivel szikh és a képen turbánt is visel, ami egyértelműen erre utal. Egyszerűen photoshop áldozata lett. Ha jobban megfigyeljük a képet, akkor minden apró hibát fel lehet fedezni, például: hogyan lehet a Koránnal szelfit készíteni? A fürdőben csak kanadai tisztálkodószerek vannak, amik csak ott kaphatóak, és aki a képet megbuherálta még egy péniszt is rajzolt a háttérbe...


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése