keresés

2015. december 5., szombat

Öngyógyítás mesterfokon

Újszerű hóbort manapság az öngyógyítás. Ezt pedig természetesen internet segítségével teszi az ember. Hiszen mi sem egyszerűbb, mint beírni a keresőbe panaszunkat és megannyi elrettentő betegség között válogatni, amit aztán szedett-vedett házi praktikákkal orvosolhatunk is. Nincs várakozás, nincsenek kellemetlen vizsgálatok, mogorva, türelmetlen orvosi arcok. És ami nincs még az a garancia, hogy nem súlyosbítjuk tüneteinket a neten talált gyógymódokkal, amik az esetek többségében nem is a mi betegségünket hivatottak gyógyítani.

"Doktor Google" megmondja

Ahogy egy találó internetes cikkben írják Doktor Google-t akár be is lehetne perelni, annyi - sok esetben rosszul végződő- félrediagnosztizálás szárad a lelkén. De mi is valójában, amit a beteg egy internetes keresés során találhat? Elsősorban rengeteg betegséget, amire illenek panaszai. A probléma ezzel az, hogy az interneten szűrés nélkül gyakorlatilag minden megtalálható. Esetünkben olyan betegségfelvetések, amiknek köze nincs a valós problémához. Sajnos az is előfordulhat, hogy egy enyhébb lefolyású betegség egy ilyen félreértés miatt súlyosbodhat. Az előbb említett cikk újságírója így fogalmazta meg a problémát: "Az esetek nagy részében azonban halálra rémisztjük magunkat a fórumokról összeszedett baljós történetekkel, és félrediagnosztizáljuk saját magunkat."
Másik része a dolognak a megoldás megkeresése, amit szintén az interneten próbál megtalálni a kedves beteg. Kevés azonban az esélye, hogy a helyes gyógymódot találjuk meg. Ugyanis sokszor találkozhatunk jóindulatú ám hamis tanácsokkal vagy rosszabb esetben egyszerűen szponzorált információkkal. Erről részletesebben ebben a cikkben olvashatunk. Egy, bár elég szélsőséges ám annál komolyabb eset jól példázza a jelenség súlyosságát. Egy anyuka gyerekénél cukorbetegséget diagnosztizáltak, ő pedig nem volt hajlandó elhinni az orvosnak, hogy lánya ebből nem gyógyítható ki, így az interneten kezdett kutakodni megoldásért. Talált is egy melegen ajánlott diétát, ami miután alkalmazta rajta, kómába ejtette a kislányát.
Mindenki hall ilyen esetekről és pontosan tudják, mennyire vigyázni kell az internetes orvoslással, mégis ezt az utat választják. De vajon miért? Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy fontosnak érzik a betegek közötti online kapcsolatot. Megnyugtatást találnak, hogy nem csak ők vagy hozzátartozóik járnak hasonló cipőben. Betegek online közösségébe tartozhatnak. Megoszthatják egymással a tapasztalatokat és véleményeket orvosokról, gyógyszerekről, kezelésekről. Emellett gyors visszajelzést kapnak egymástól, ha probléma merül fel.
Sőt, egészségügyi nyilvántartásokat is létre hoznak. Ebben egészen részletekig menően fel van tüntetve a beteg kórlapja, csak épp online, mások által is látott felületen. Ebben szerepelnek egészségbiztosítási adatok, laboratóriumi vizsgálatok eredményei, diagnosztikai felvételek, korábban alkalmazott gyógyszerek és azok eredményei. Elméletileg ez az orvosoknak is segítség, hiszen így nem kell a beteg kórlapjáért rohangálni, újra felvenni az adatokat és drága, kellemetlen vizsgálatokat újra elvégezni. De mit szólnak mindehhez a doktorok?

Orvosok az e-rendelés árnyékában

Az orvosoknak is szembe kell néznie a kiváltó okokkal, amik a netes öngyógyítás felé terelik a beteget. Többen az orvos visszafogott, mogorva stílusa miatt fordulnak ki a rendelőből. Vannak olyanok is, akik már nem képesek tisztelni az orvosokat, nem tekintenek rájuk szaktekintélyként. De az alapvető probléma az, hogy összességében megrendült az emberek egészségügyi ellátásba vetett hite. Ez sajnos oda vezet, hogy inkább bíznak önjelölt diagnosztákban, akiknek semmiféle szakképzettsége sincs, csupán saját, vagy másoktól hallott véleménye alapján írnak bejegyzést.
Az orvosok egyre gyakrabban tapasztalják, hogy egy-egy beteg már előre tudja mi a baja és csak úgy mellékesen kéri ki az orvos véleményét, vagy esetleg, hogy felíratassa a neten talált, csak receptre kapható gyógyszert. Ilyen esetekben pedig nehéz vitába szállni egy eltökélt, bizalmatlan pácienssel. Dr. Horváth Zsuzsa, háziorvos az internetes orvosi rendelés ellen szólalt fel. Ő mindenképpen ragaszkodik hozzá, hogy lássa és megvizsgálja a beteget, mielőtt diagnózist állít fel.
Már felmérés is készült a témában, amiből kiderül, hogy az e-rendelésre is, mint általában mindenre, a fiatalabb generációk tagjai a nyitottabbak.

Forrás:
http://www.hirado.hu/2015/09/18/szuletoben-a-21-szazad-kepzelt-betege/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése