keresés

2015. december 7., hétfő

Adatfaló streaming média

A "streaming háború" egyre kevésbé szól a streaming fennmaradásáról, inkább a hogyanról. A különböző szolgáltatások, kis-és nagy cégek versenyeznek, habár még mindig a Spotify vezeti a legtöbb listát, az Apple Music és a Youtube Red illetve Music megjelenésével kérdésessé vált a helyezése. Legfőbb problémát az ingyenesség kérdése okozza, pontosabban, hogy mennyire legális ingyenesen elérhetővé tenni a tartalmakat, illetve mivel lehet rávenni a használókat, hogy fizessenek a szolgáltatásokért. Ugyanakkor nem elhanyagolható kérdés az elérhetősség sem, amiről ebben a cikkben szeretnék hosszabban is írni.

Sávszélesség hiánya

A streaming médiának több pozitív oldala is van, de hátrányáról keveset hallani. A streaming lényege, hogy letöltés nélkül, kevésbé a teljes visszaállításra összpontosít, sokkal inkább az azonnaliságra összpontosít. Így, a letöltéssel ellentétben, nem egyetlen nagy "csomagban" érkezik hozzánk az adathalmaz, hanem kisebb "packet"-eben, amik azonnal, egyenként is értelmezhetőek. Ezek általában tömörített fájlok, de, kellő sávszélesség hiányában, ez nem sokat segít rajtunk. Habár a legtöbb szolgáltató ad lehetőséget az offline felhasználásra, ezért mindenképp fizetni kell, és még előfizetői státuszban sem kaphatunk meg minden tartalmat.

Alapvetően ez a probléma mobilnet használatakor merül fel, amire megoldást a telefon szolgáltatók úgy nyújtanak, hogy a az alap mobil hálózat mellé külön megvásárolható a streaming alkalmazásához felhasználható sávszélesség (a T-Mobile a Spotiy-al, a Telenor a Deezer-el áll szerződésben). Ez biztosítékot ad arra, hogy ez a külön megvásárolható sávszélesség semmi másra nem használható, csak és kizárólag az adott alkalmazásra. Akárhogyan is, az előfizetők, akik fizettek már az alkalmazásért, itt is fizetniük kell - nagyjából ugyanannyit, mint a mobil netért.

Az adatforgalom kordában tartása

Az Opera böngészőt többen is kedvelik az adatfogalom-kezelése miatt, blogjában több cikk is foglalkozik az alkalmazásokkal, melyek híresen "eszik" az adatokat, és ezek kikerülésével. Kevesebben ismerik az Opera Max alkalmazásukat, melyet 2014 decemberében mutattak be újra, és célja, hogy mobilon is segítsen spórolni. 
Az app lényege, hogy a letölteni kívánt tartalmakat először a vállalat szerverei felé továbbítja, amelyek tömörítik azokat, majd barátságosabb méretben teszik elérhetővé a felhasználó számára.

A nem rég bejelentett frissítést követően a zenestraming adatforgalmon is spórolni fog, eddig a Youtube Music, Pandora, Slacker Radio, Gaana és Aavn alkalmazásokat támogatja, így sajnos a Magyarországon legnépszerűbbek (a fentebb említett Spotify és Deezer) kimaradtak a listáról, de várhatóan kibővítik ezt a listát.

Forrás:
hwsw.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése