keresés

2015. december 14., hétfő

A természet hangjai online


Digitalizálták a világ legnagyobb természeti hangokból álló gyűjteményét, és most bárki számára ingyen elérhetővé vált online. A 9.000 állatfajtól származó 150.000 hangfelvételt összesen 7.513 órába telne végighallgatni.
Mindez köszönhető a Macaulay Library 1929 óta növekvő gyűjteményének.


A teljes gyűjtemény megtalálható a könyvtár honlapján. Ezt a Cornell Egyetem Ornitológiai Laboratóriumával együttműködve hozták létre, ebből kifolyólag elsősorban madarakról készült hangfelvételeket hallgathatunk a világ madárfajainak 75%-ától (pl: veréb, kakadu). Ezen kívül még bálnák, elefántok, békák, főemlősök és más fajok (rozmár) természeti hangjairól készült felvételeket is találhatunk itt.
Ez a világ legnagyobb és legrégebbi audiogyűjteménye, és most már a leghozzáférhetőbb is egyben. Keresési funkciójának köszönhetően könnyedén megtalálhatjuk a keresett állatfajhoz tartozó felvételt, vagy böngészhetünk a természeti hangok között. A könyvtár célja, hogy archívumuk a lehető leghasznosabb legyen a lehető legszélesebb közönség számára.
A gyűjteményt elsősorban kutatók és madarászok veszik igénybe, de felvételeket múzeumi kiállításoknál, de akár filmekben is felhasználják.


Most, hogy végre sikerült digitalizálniuk eddig analóg archívumukat, az új anyagok gyűjtésére koncentrálnak amatőröktől és profiktól világszerte.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése