keresés

2015. december 7., hétfő

Mémtérkép


Hajlamosak lehetünk úgy gondolni a mémekre, mint amik csak Amerikában, vagy esetenként itthon teremnek. Való igaz, ezeket az oldalakat nézegetjük leginkább, ezt osztják az ismerősök meg a szomszéd Gizi néni. De csak azért, mert a hírük nem ér el minket, még vannak külföldi mémek. Van élet a 9gag-en és Tibi atyán túl, és nem is annyira más, mint amiken mi nevetünk.
Valószínűleg kevesen szánnak egy kósza gondolatnál több időt arra, hogy belegondoljanak, mivel telnek más emberek napjai. (ennek oka nem más, mint a majomszféra) Pedig a humor univerzális nyelv, még ha nem is egy kultúrkörből származunk, azért tudunk nevetni egymás poénjain. A világ egy tágas hely, és ahol van internet, ott vannak netes mémek is, így ez alól nem képeznek kivételt az alább említett országok sem.

Oroszország

Az orosz népművészet oly csodás dolgokat adott az emberiségnek, mint a megmagyarázhatatlan randioldalas képek, vagy a hol vicces, hol egészen ijesztő autós dashcam videók. Az ezekre jellemző érthetetlenség és agresszió sugárzik a PhotoExtreme-ből is, melynek lényege, hogy bizonyos előre megírt, bizarr forgatókönyveket kell eljátszani, majd lefényképezni. Az emeleti ablakból lógó alsónadrágos szeretőt lelőni készülő férj és a mellékelt képen játszódó jelenetek a kedvenceim.

Franciaország

Ugyan a franciákkal több közös van bennünk, mint a lista többi tagjával, valljuk be, a Charlie Hebdo-t leszámítva nem sokat tudunk a francia humorról. Ebben segíthet a következő két mém. Közös bennük, hogy egy-egy figurát illesztenek be más-más környezetbe. Az első szereplője nem más, mint francia ex-elnök Nicolas Sarkozy. Miután ambiciózus módon betagelte magát egy képen, amin épp a berlini falat bontja két fiatal, le is bukott. Rossz dátumot adott meg, továbbá a média azt is kiderítette, hogy csak a fal lebontása után egy héttel járt arra Sarkozy. Ezek után a francia photosopmesterknek hála előkerültek az elnök más történelmi pillanatai, mint például bátor kiállása a Tienanmen téri tankokkal szemben, vagy ahogy hősiesen partra száll Normandiában.
Egy másik, eddig névtelen francia hős, a lapátos paraszt képe nemrég bejárta a netet. Az AFP hírügynökség fotósa lőtte az eredetit, melyen a terményüket védő, pintyeket csapdázó földművesek csapnak össze madárvédőkkel. A lapátos feltűnik a Gyalog Galoppban, rúdugrás közben, homokozik és még jedivé is photosoppolták.

Kenya

Rosszul kiejtett angol szavakból született mémünk nekünk is van, de olyan epikus hősünk nincs, mint Kenyának. A Piszkos Harry egyik mondata, a make my day (a film kontextusában jelentése: próbáld csak meg) helytelen kiejtéséből születő makmende eleinte egy menő utcai becenév volt, de később már bárkit így hívtak, aki valami afrikai Clint Eastwoodnak képzelte magát, majd elkezdtek Makmendéről, mint karakterről tényeket kitalálni, ezzel Chuck Norris-i magasságokba emelve. A mémnek egy zenekar adott arcot, amikor a klipjükben megjelent hús-vér alakban Makmende, ezek után pedig az ő képével jelentek meg a Makmende mémek.


cracked.com
444

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése