keresés

2015. december 8., kedd

A közösségi munkavégzés térhódítása Kínában

Kínában a startupok számának növekedésével egyre nagyobb az igény az irodai térre, és ezeket a szükségleteket egyre nehezebben sikerül teljesíteni. Ez egy új kihívás elé állítja az országban tevékenykedő ingatlanfejlesztőket, és a közösségi munkahelyek létrejöttét segíti elő.

A coworking nem ismeretlen kifejezés a startupok világában. Minek béreljen minden kis feltörekvő cég egy saját irodát, amikor rengeteg költséget lehet megspórolni azzal, hogy másokkal megosztjuk a munkahelyünket? Egy hasonló alapgondolat vezethetett a közösségi munkavégzés elterjedéséhez, ami természetesen az alacsonyabb költség miatt rendkívül kedvező a startupok számára. Kínában is egyre népszerűbb megoldásnak tűnik ez a módszer az újabb és újabb startupok hatalmas mértékű létrejötte miatt, méghozzá annyira, hogy már állami tulajdonú vállalatok is támogatják ilyen jellegű projekteket.

Növekvő igény

A Soho China kft.- ami azt tervezi, hogy az íróasztalok számát közösségi irodáiban közel 10-szeresére emeli a következő 3 évben, és jelenleg többek között olyan cégeknek is biztosít irodahelyiséget mint az Uber - múlt héten kötött egy egyezséget a Greenland Csoporttal, mely szerint az utóbbi ingatlanjait segítené közösségi munkahelyekké alakítani. A Sino-Ocean Land kft. hasonló terveket hozott nyilvánosságra még szeptemberben: Hangcsouban egy épületkomplexum részeként hozna létre közösségi munkateret, amiben szintén megtalálhatóak lennének lakások, hotelek, illetve egy bevásárlóközpont is .

A Soho 3Q-nál a startupok például igény szerint bérelhetnek akár csak egyfős íróasztalokat is, de szükség esetén 6 főre tervezett külön irodatermeket is. A fizikai téren kívül természetesen internet hozzáférés is jár a szolgáltatáshoz. Egy asztalt bérelni 700 jüan (kb. 31 ezer Ft) egy hétre, míg egy 6 fős irodát 5460 jüan (kb. 250 ezer Ft) ugyanennyi időre. Becslések szerint csak Sanghajban 1 millió négyzetméternyi összterületű közösségi irodák létrejötte várható a következő évben, elsősorban a költségtudatos startupok igényein kielégítése érdekében.

Állami támogatás

Li Ko-csiang miniszterelnök ígéretet tett még több startup létrehozására az új Internet+ stratégia segítségével, elsősorban a lassuló gazdasági növekedés helyrebillentése érdekében. Ezzel az olyan high-tech munkaerőt kívánják támogatni, melynek tagjai előnyben részesítik a fent említett vállalatok által biztosított közösségi munkavégzési lehetőségek igénybevételét. Ez hosszabb távon akár alapjaiban is megváltoztathatja a foglalkoztatás jelenlegi felépítését Kínában.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése