keresés

2015. december 7., hétfő

Virtuális Valóság nem csupán játék

Alapjában véve a virtuális valóság a szórakoztatóiparban, a játékokkal kapcsolatban épített ki magának bázist. Idővel viszont más területeken is sikerült elindulnia, ezek az ágak kevésbé ismertebbek, ezeket fogom bemutatni.


Felhasználási területek

A bűnügyi nyomozásoknál a helyszín restaurálásához használják. Az eszköz segítségével felépítik magát a helyet, ahol a bűncselekmény történt, aztán beillesztik a tárgyakat és a bizonyítékokat is. Ennek segítségével újra és újra át lehet fésülni a terepet, akár irodából is így időt nyerhetnek. A bíróságon fel lehet használni szemléltetés gyanánt, illetve a kezdő nyomozók oktatásában is szerepet játszik. Kipróbálhatják gyakorlatban a helyszínelés, úgy hogy ha hibáznak, akkor nem valós bizonyítékokban okoznak kárt.

Az immerzív újságírás számára is új lehetőségeket nyit. Vagyis az olvasó jelen lehet azokon az eseményeken, helyszíneken amiről éppen olvas. Háborús övezetekbe nyerhet betekintés, vagy akár egy díjátadó ünnepségen vehet részt.Ennek következtében empátiára lehet nevelni az olvasót, mivel szembesülhet vele, hogy milyen lehet nyomorban élni vagy valamilyen természeti katasztrófa által sújtotta területen talpra állni. Utóbbi hónapok legfőbb ilyen helyzete a menekült kérdés volt, akár ilyen formán az ő helyzetükbe is benne lehetünk. Bár 100%-ig nem lehet átérezni a virtuális valóság segítségével se az ilyen helyzeteket, mivel direkte nem éhezteti magát az olvasó, vagy alszik kint a ház előtt, de mindenesetre, testközelibbé válnak a dolgok.

BreakRoom startup virtuális irodát és munkahelyet biztosít a felhasználóinak,tehát most headsettel használható munkahelyekről, közösségi terekről beszélünk. Vagyis a virtuális valóságot használva bármikor, bárhol az irodában lehetünk, dolgozhatunk, ötletelhetünk. Ez teljesen ki tudja zárni a valós környezetet, így elősegíti a koncentrációt.  Így nem csak a munkát viheti haza az ember, de még az irodát is, nem kell külön dolgozószoba, ha nincs elég hely a lakásban.  vagy akár valamilyen megnyugtató kellemes helyszínt is választhatunk a munkához.

Mint ahogy a kiterjesztett valóság a virtuális is alkalmas javítani az oktatáson. Az Unimersiv cég online kurzusokat árul, Oculus Rift és Samsung Gear headsettel lehet a tananyagokhoz hozzáférni. Gyakorlatilag bármilyen képzést el lehet sajátítani ilyen módon, a száraz anyagrészeknél pedig élvezetesebbé és könnyebbé válik a tanulás. Így több esélye nyílik a családos embereknek a továbbképzésükre és a tanulási nehézségekkel küzdők számára segítséget nyújthat.

Angliában a mérnökök a mindennapos gyártási folyamatokban alkalmazzák, akár  egyszerű tervezésnél (lakások, házak tervrajzánál) akár bonyolultabb gépek kivitelezésében. A vásárló/ megbízó több tervrajz közül biztosabban tud választani, mert akár körbe is járhat új házában, vagy a cég vezetősége átsétálhat leendő irodáikon. A gépjárműgyártásban a termék minőségének javítására, a lehetséges hibák biztonságos kiküszöbölésére használják.

Forrás: digit.mandiner.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése