keresés

2015. december 8., kedd

A cenzúra kijátszása

Aki Kínába készül, annak fel kell készülnie, hogy számos olyan oldal, amit itthonról minden probléma nélkül elér, kint esetleg a cenzúra áldozata lett, így elérhetetlenné vált. Ilyen oldalak a Facebook, Google, Twitter vagy a Youtube. De hogyan használhatjuk őket mégis?


Mi is az a VPN?

A kínai tűzfal technológiája, miatt előfordulhat az is, hogy teljesen semleges akár magyar oldalakat is blokkolhatnak. Ez akkor fordulhat elő, ha egyszer kiszűrnek egy blokkolandó weboldalt, akkor az összes vele egy szerveren levő IP című oldalak blokkolva lesznek. A VPN (Virtual Privat Network), azaz virtuális magánhálózat. Tehát egy számítógép hálózat fölött kiépített másik hálózat. Azért magán, mert az így továbbított adatok nem láthatóak az eredeti hálózaton. Egyszerűbben, egy másik hálózathoz kapcsolódunk az otthonunkból, így ha valaki esetleg belekukkantana, úgy fog kinézni, mintha onnan neteznénk. Ilyen VPN szolgáltatás a magyar fejlesztésű: Vakablak. Ez a program 3 díjcsomaggal is rendelkezik, de lehetőség van a tesztelésre is egy 3 napos próbaverzióval.

A proxy

"Proxynak nevezzük az olyan szervert, ami a kliensek kéréseit köztes elemként más szerverekhez továbbítja. A kliens csatlakozik a proxyhoz, valamilyen szolgáltatást (fájlt, csatlakozást, weboldalt vagy más erőforrást) igényel, ami egy másik szerveren található." Számos proxy szervert találhatunk, ha beírjuk a keresőbe, a leghíresebb: HideMyAss. A használata egyszerű, csak begépelem a honlap címét és máris úgy tesz, mintha egy másik országból érném el. A rendszer egyetlen szépséghibája, hogy könnyű kiszűrni, ezért hamar blokkolás alá kerülhet magának a proxynak a használata is. Ennek a bonyolultabb verziója a socks proxy, sok listát találunk az interneten, hogy milyen proxybeállításokat igényel hozzá a böngészőnk, és így más oldal igénybevétele nélkül is netezhetünk. Hibája, hogy lassú, illetve egyes listák elavultak lehetnek, így sokat kell keresgélni, mire egy használhatóra bukkanunk.

TOR Network

 Ez az egyik leghíresebb titkos virtuális háló, használatát azonban nem mindenhol ajánlják, mivel állítólag fekete-kereskedők és bűnözők is szívesen használják. A TOR-hoz elég letölteni egy csomagot, és ez tartalmaz is mindent, amire szükségünk van, a többi szükséges dolgot már csak a böngészőnkben kell elintéznünk.

Ha nem akarunk ilyen módszerekkel élni, természetesen van másik megoldás is, ha valaki rendelkezik okostelefonnal és magyar SIM kártyával el tudja érni a Facebookot, de készüljön fel a magas telefonszámlára. Ha ez se válna be, akkor vannak természetesen kínai alternatívái is mind a Youtubenak, mind a Facebooknak, ők a : Youku és a Renren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése