keresés

2015. december 8., kedd

Melyiket a sok közül?

A zeneipar átváltozására és a streamelés előtérbe helyezésének következménye (vagy épp okozója), hogy ma már több szolgáltató között válogathat az ember, és felmerül a kérdés, melyiket is válasszuk? A legtöbb alkalmazás ugyanarra épül, mégis pár funkciójukban eltérnek, mi alapján lehet eldönteni, melyik a legmegfelelőbb számunkra, esetleg, árban melyik éri meg igazán a pénzét?


A werockyourweb.com összeállításában a főbb szempontnak az elérhetőség számít, melyik alkalmazás, hányféle felületen elérhető. Emellett számba veszi a különböző funkciókat, mennyire alkalmasak új előadókat bemutatni, előadók rádiója által, illetve különböző stílus rádiókkal. Fontos szempont még az offline mód, illetve nem elhanyagolható a közösségi médiához való csatlakozás képessége sem. Ebben a listában a Spotify vezet, mivel szinte minden eszközön használható és rádió funkciója is jól kidolgozott, és folyamatosan fejlődő. Második helyen az AppleMusic áll, melynek talán egyetlen hátránya, hogy nem rég jelent meg, a legtöbb mobilon még csak meghirdetve látni.

A moneysavingexpert.com listájában, ahogy azt a neve is mutatja, inkább az árak játszanak fontos szerepet, külön listába szedi az ingyenes és a fizetős szolgáltatókat ár-érték arányban. Az ingyenesek között megint csak a Spotify áll legelöl, hiszen a nem előfizetők számára nincsenek korlátozások a zenei repertoárban. A fizetős gárdában az AppleMusic vezet, ennek oka az is, hogy nem rég indult, ezért ha valaki feliratkozik 3 hónapig ingyenesen használhatja, de utána sem sokkal több. Az AppleMusic egyik nagy előnye, hogy összevonták az iTunes-al, így azok, akik már elköteleződtek emellett, egészen biztos az új verziót is kipróbálják (legalább 3 hónapig).

Itthoni választék: Spotify, Deezer, Google Play Music
Hazánkban a legtöbb streaming szolgáltató nem elérhető, de már gyarapodnak, elsőként a last.fm volt elérhető, de 2012-ben kivonult, később jelent meg a Deezer, majd a Google és végül a Spotify. Mindhárom szolgáltatónak van webes lejátszója, a szórás inkább a mobil készülékeken van. A Play Music alapapplikációként van fent a legtöbb androidos készüléken, de a Spotifynak így is több helyen van elérhetősége. Az offline használatban viszont a Google vezet, ugyanis itt a streaminget is le lehet tiltani. Zenei repertoár terén nehéz győztest kikiáltani, számokban a Play Music veszítene, de nagy előny számára, hogy 20 ezer szám erejéig saját fájljainkat is feltölthetjük. A Spotifynak és a Deezernek is 30 millió körül van a katalógus, azért vezethet a Deezer, mert több országban jelen van, így színesebb a felhozatal - magyar zenékből is több van. A különböző funkciókban (a feljebb említett rádiók stb.) a Spotify és a Deezer egyaránt nagyot alkotott, és folyamatosan fejlesztik, alapja a zene hallgatási szokások, amiben a Google próbáljaa teljes Google-profilt felhasználni. Közösségi hálók terén a Spotify és a Deezer is a Facebookal áll kapcsolatban - be is lehet jelentkezni fiókunkkal, és a listákat alapvetően nyilvánosnak tekinti, ezzel szemben a Google csak egy Google-megosztást és ajánlást kínál, ami - azt hiszem érthető módon - nem mondható "univerzálisnak".

Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése