keresés

2015. december 3., csütörtök

Az igazi privát levelezés

Manapság, amikor mindenhol arról lehet olvasni, hogy a Google, Facebook és az Apple készségesen megosztja a felhasználók adatait a titkosszolgálattal, elég nagy szó, hogy van egy szolgáltató, ami ténylegesen védi a felhasználó magánbeszélgetéseit és személyes adatait. És pont ez a probléma.

A Telegramról van szó, ami jelenleg a fanatikus iszlamisták által kedvelt, feltörhetetlen titkosítású közösségi hálózat. Az appot egy orosz úriember birtokolja, és érdekes módon a testvérének voltak már problémái abból, hogy nem adta ki a felhasználók adatait az orosz kormánynak, így mondhatjuk, hogy családi vonás a felhasználók adatai iránti elkötelezett védelem. Berlinbe költözött, innen működik a Telegram is, ami egyébként reklám mentes és ingyenes is. 

Telegram, a privát szféra védőszentje 


Az applikáció egyedisége, hogy a csoportos chatelésen kívül a felhasználók publikus, vagy titkos csatornákat indíthatnak, amikre fel lehet iratkozni. A titkos csatornákhoz meghívó kell. A csatornákon nem lehet válaszolni az üzenetekre, sem reblogolni azokat. Az igazi extra pedig az, hogy senki nem látja ki milyen csatornára van feliratkozva, a titkosított üzenetek törlődnek, amint a felhasználó kilép az alkalmazásból, továbbá maga az alkalmazás pinkóddal, ujjlenyomattal, egyéb kóddal védett.

Együttműködés az ISIS ellen

A Telegram egyáltalán nem együttműködő semmilyen szervezettel, addig védi a privát levelezéseket, felhasználói fiókokat, amíg lehet, ráadásul nincs mód alkalmazáson belül arra, hogy jelentsünk valamit. Egészen november 18-ig nem volt példa arra, hogy bármilyen felhasználót letiltottak volna, de most végül 78 ISIS-hez köthető csatornát blokkolt a cég, ezek 12 nyelven hirdették a szélsőséges propagandát.
Arról nincs adat, hogy pontosan hány ilyen felhasználó lehet még, mert tényleg ennyire jól működik a a titkosítás.


Anonymous vs. Telegram

A Telegramnak köszönhetően tudta az ISIS kiberhadserege megüzenni az Anonymousnak, hogy hülyék. Eredménytelenül támadták eddig  a Telegramos fiókokat, mert ami a Twitteren és a tárhelyszolgáltatóknál működött, ahogy levadászták az ISIS-es fiókokat és elérhetetlenné tettek több, mint 20 ezer fiókot, az itt nem lehetséges, mivel ennek feltételek, hogy legyen, aki kitörli azokat. Hatalmas eredménynek tekinthető tehát, hogy párat töröltek a napokban, de a csatornák és a felhasználók azonosítása továbbra is véletlenszerű és többnyire az kell hozzá, hogy valaki hibázzon, mint például Sain Denisben egy merénylő, aki smst küldött, így tudtak razziát tartani a rendőrök.


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése