keresés

2016. december 13., kedd

Átalakuló Samsung és új iPhone a láthatáron

Negyedik szemlénkből kiderül, milyen átalakulások elé néz majd a Samsung a közeljövőben, amelyhez továbbra is lojális a vásárlók túlnyomó része a felrobbanó telefonok ellenére. A meghibásodott készülékekről szóló hírek között nem maradt árván a dél-koreai vállalat, hiszen a fő rivális Apple is kénytelen becserélni egyes telefonjait, melyek idő előtt merülnek le. Az ilyesfajta esetek persze nem fogják útját állni az Apple további terveinek. Az értesülések alapján három iPhone 8 is érkezik, ráadásul a felhasználók hamarosan megtapasztalhatják, milyen 3D-s kamerával fényképet készíteni.

Hogyan tovább?
Bejegyzésünk elején essen néhány szó a Samsungról, amely jelentős változásoknak néz elébe. A portálok arról cikkeznek, hogy a dél-koreai vállalat hamarosan kettéválik a nyereségesség érdekében. Az így létrejövő egyik "fél" feladata az üzleti ügyek intézése lesz, míg a másik rész a tulajdonjogokkal fog foglalatoskodni. Ezen felül a cég vállalja, hogy a rendelkezésükre álló szabad pénzösszeg felét a jövőben szétosztják, az osztalékok kifizetésére pedig negyedévente fog sor kerülni. A kettéválasztással további szervezeti átalakulások is járnak majd: az igazgatótanács székeit független személyek fogják elfoglalni, ugyanakkor létrejön egy másik testület is, amely azt fogja vizsgálni, hogy a vezetés döntései összhangban vannak-e a részvényesek igényeivel.

Az egyszerű vásárlók igényeivel kapcsolatban azonban mégsem túlságosan aggódnia a Samsungnak. Annak ellenére, hogy nemrégiben több hibás gyártmányt is vissza kellett vonnia a piacról (ami nem mellesleg nem csekély mértékben befolyásolta a bevételeket), egy tanulmány eredményei szerint a vevők továbbra is bíznak a márkában. Pontosabban szólva: érdeklődés mértékében nincs különbség azok között, akik értesültek a botrányról és azok között, akik nem hallottak róla. Számban kifejezve ez úgy néz ki, hogy a jelenleg is valamilyen Samsung-készüleket használók 91%-a lenne hajlandó a továbbiakban is vásárolni ugyanattól a gyártótól. Egyébként a vizsgálat az iPhone tulajdonosok hűségét is vizsgálta: ők is hasonló arányban vennének újra "almás" okostelefont (92%).

Apple - jön az új iPhone

Az iPhone 6s
A fenti összehasonlításnak különös apropót szolgáltathat az a tény, hogy az Apple is kénytelen visszahívni egyik telefonját. Bár az igaz, hogy most nem emberéletet veszélyeztető hibáról van szó, pusztán annyiról, hogy túl hamar merülnek le bizonyos készülékek annak ellenére, hogy a kijelzőn azt lehet látni, hogy van még elég töltöttség az akkumulátoron. Az Index cikkében azt olvashatjuk, hogy annak ellenére, hogy az Apple hivatalosan azt állítja, hogy ez kizárólag az iPhone 6s típusú telefonoknál fordul elő, felhasználók többször panaszkodtak amiatt, hogy más modelleknél is hasonló helyzet állt elő többször (iPhone 5, 6, 6s, 6s Plus); a felelőst pedig nem a hardverben, hanem az iOS 10.1. és 10.1.1. verziójában találták meg.

Azt azonban sajnos nem mondhatjuk, hogy nem kerülnek néha életveszélyes helyzetbe az iPhone-használók. Egy nő például komoly égési sérüléseket szenvedett, mert úgy aludt el, hogy a karját a töltőn lévő telefonján hagyta. Ébredéskor arra lett figyelmes, hogy szúró fájdalmakat érzett a karjában, amelyen vöröses égési nyomok voltak láthatók. A képen az áldozat megosztotta a közösségi hálón, melyhez hozzáfűzte csalódását amiatt, hogy ilyen egyáltalán előfordulhat valakivel. Azt viszont elfelejtette hozzátenni, hogy a használati utasításban világosan kifejtették, hogy a töltésben lévő készülék nem érintheti a testet.

A negatívumok után térjünk át azokra a hírekre, amelyek a cég következő fejlesztéseivel foglalkoznak. Már novemberben napvilágot látott a hír, hogy a soron következő telefonjukat (iPhone 8) háromféle változatban is piacra dobják, bár egyelőre nem sok konkrétumot lehet tudni róluk. Kettőnek a megszokott lcd kijelzője lesz, de a harmadiknak már oled; sőt, utóbbi verzió kapcsán olyan találgatások is szárnyra keltek, hogy annak a modellnek ívelt képernyője lesz. Ehhez kapcsolódhatnak azok a nem sokkal későbbi a híradások, hogy az Apple az LG-vel közösen háromdimenziós kamera kifejlesztésén dolgoznak, amelyek az almás vállalat legújabb készülékeibe kerülhetnek majd.

Arról nincs tudomásunk, hogy az újabb készülékektől az Apple mennyi bevételt remél, mindenesetre meg kell említenünk azokat a nem túl optimista előrejelzéseket, amelyek szerint az Apple bevételei hamarosan elérik a csúcsot és onnantól kezdve stagnálás és visszaesés következik a vállalat számára. Ez pedig annak köszönhető, hogy a termékek árát túlzónak vélik a fogyasztók, akik inkább az új helyett a használt készülékek fele fognak fordulni. Ez persze önmagában még nem hozza a cég bukását, mivel eddig is rengeteg profitot termelt, amelyet például más területekre való betörésbe fektethet be (elég csak belegondolnunk az első bejegyzésünkben tárgyalt autóipari kikacsintgatására az Apple-nek). Egy másik érvágást pedig az jelentene a cégnek, ha egy kínai-amerikai kereskedelmi csörte eredményeként Kína valóra váltaná azon ígéretét, hogy megnehezíti az iPhone-ok értékesítését, ami igazán fájó lenne az almás óriásnak, hiszen profitjának tekintélyes része az ázsiai ország piacáról származik.


Források:

Index – Tech – Kettészakadhat a Samsung
Origo – Techbázis – A robbanó aksik ellenére is sokan választanák a Samsungot
Sg.hu – Az Apple is visszahív néhány telefont
Index – Tech – Programhiba miatt merül le túl korán az iPhone
Index – Tech – Megégett egy nő, aki elaludt az iPhone 7-esén
Index – Tech – Háromféle iPhone 8 lesz
Index – Tech – Már tesztelik az iPhone 8 prototípusait
Origo – Techbázis – 3D kamera kerülhet a következő iPhone-ba
Index – Tech – Évtizedes gyengélkedést jósolnak az Apple-nek
Index – Tech – Kína a boltokba se kér iPhone-t, ha nem gyárthatja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése