keresés

2016. december 4., vasárnap

Másolásvédelem és az e-könyvek


Az e-könyvek szerzői jogi szempontból egyik legnagyobb kérdése, hogyan óvjuk meg az elektronikus tartalmat, vagyis hogyan tegyük másolásvédetté. Ez a problémakör, még nem fejlődött ki igazán, gyerekcipőben jár, és emiatt nem is lehet biztos védelemről beszéli. 

  A másolásvédelemnek több fajtája is van: az úgynevezett kemény és lágy DRM. A kemény DRM nem más, mint egy másolásvédelmi program, ami egy egyéni kódot rendel hozzá, az összes példányhoz és ha annak a kulcsa nincs az adott eszközön, nem engedi megnyitni a filet. Ennek pozitívuma a látszólagos védelem, ezzel ellentétben viszont főként csak problémákat szül. Aki legálisan vásárolta meg a könyvet, annak ez megnehezíti az olvasási élményt is, Más programok is vannak, amelyek ugyanígy nehezítik az olvasási élményt, ellenben (statisztikák szerint is) ettől még feltörhető marad. Emiatt nem használják ezt a fajta módszert gyakrabban.
  A másolásvédelem egy másik megoldása az Adobe programok használata. Csak akkor tudja megnyitni a felhasználó, ha van Adobe ID-je, illetve (attól függ milyen védelem alatt áll) Adobe programja. Emiatt látható, hogy bár a védelem megvan, nem féltétlenül akarják ezeket alkalmazni az emberek, hiszen nem csak macerás eljárás, de nem is feltétlen olcsó. 
  Más olvasásvédelmi programok is megjelentek, az egyiket egy német fejlesztésű cég adta ki. A lényege nem más, mint egyedi változásokat okoz a szövegben, vagyis néhány szót (főleg jelzőket) kicserél hasonlójelzőkre. Ebben láthatjuk, hogy a visszatartó erő nem nagy, mert a klasszikus szövegben talán észrevehető a változás, de egy modern szövegben már nem feltétlen. Emellett ha egy nagy terjedelmű (kb 500 oldalas) könyvet töltünk le, akkor majdnem annyi szerkesztési hibával találkozunk, mint amennyi a másolásvédelem miatt megváltozik benne. 
  Ebből is láthatjuk, hogy a másolásvédelmi programok lehetnek hatékonyak, ámbár nem olvasóbarátok. Az olvasási élmény és a másolásvédelem még nem találkozott a modern technológiában, de reménykedjünk benne, hogy hamarosan sikerülni fog. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése