keresés

2016. december 20., kedd

Google fotótár

A Google nemcsak saját fiókot és e-mail címet kínál számunkra, hanem saját fotótárat is. A Google Photos egy képgaléria, amit a mindennapos használatra terveztek. Automatikusan menti és rendszerezi a képeket és videókat, így gyorsabban lehet keresgélni köztük és könnyebben oszthatjuk is meg őket. Korlátlan, online tárhelyet biztosít. Ingyenesen menthetjük el fotóinkat, amiket bármilyen eszközről vagy a photos.google.com oldalról is elérhetünk. A tartalmat biztonságban tárolják és csak mi férhetünk hozzá.

Szolgáltatásai

A képeken lévő személyek, helyek és dolgok alapján is kereshetünk, akár címkék nélkül. A fotóinkból automatikusan hoz létre filmeket, kollázsokat, animációkat, panorámaképeket és más tartalmakat. Szerkesztőeszközök is a rendelkezésünkre állnak, amiknek egyszerű a használata. Igazíthatunk a megvilágításon, a kontraszton, a színek vagy akár vignettát is adhatunk hozzá. A rendszer automatikusan egy albumba rendezi egy adott eseményről készült képeinket, videóinkat. Majd később meghívhatunk másokat is, hogy a saját képeiket adják hozzá. A képeket úgy is megoszthatjuk, ha csak a névjegyünket, e-mail címünket vagy telefonszámunkat adjuk meg.

Amiért megéri a Google-nek

Sokkal jobb választásnak tűnik a Google Photos más fizetős szolgáltatásokkal szemben. Erős riválisa lehet a szintén korlátlan tárhelyű Apple iCloudjának, ami viszont sokkal drágább, évi  dollárba kerül. Az ingyenes tárhelyek a havidíj elhagyásával más módokon próbálják magukhoz csalni az embereket. A Flickr 1 terabájtnyi tárhelyet kínál ingyen, de a Yahoo-s hirdetések eltüntetéséért fizetni kell. A Google-nak nem célja az ilyenfajta pénzszerzés, hirdetéses rendszer sem lesz. Ők abból profitálnak, hogy a felhasználókról összegyűjtött információkból személyre szabott hirdetéseket tudnak felállítani. ha jobban belegondolunk, az ehhez alkalmas eszközök már megvannak: az azonosító algoritmusok könnyedén ismerik fel a felhasználó szokásait és személyiségét.

Hátrányai

Habár jól hangzik, hogy ingyenes, a dolog mégsem ilyen egyszerű. Eredeti felbontással csak a meglévő tárhelykapacitáson gazdálkodhatunk. Valóban korlátlan mennyiségben, viszont jóval csökkentett méretű fotókkal használható. A gyengébb felbontás mobilon nem tűnik fel, de igényesebb felhasználásra alkalmatlan. Ha eredeti minőségben tárolunk, fizessünk.
Kiderült, hogy a Google Fotókra felkerült képek közvetlenül elérhetőek direkt linken, felhasználónév és jelszó nélkül. Többen is megírták, köztük a Nashville Business Journal szerkesztője is, hogy miután törölték a Google Fotók alkalmazást a mobiljukról, a photos.google.com oldalon még akkor is megmaradtak a képeik. Ami azt jelenti, hogy az összes fotónk felkerül, ami a mobilunkon van. A felhasználó photos.google.com oldala letörölhetetlen, csak a Google-fiók teljes felszámolásával szüntethető meg.


Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése