keresés

2016. december 4., vasárnap

E-book fogalma itthon és külföldön


  Sok szó volt arról, hogy az e-book igazából mi is, de ahány ember, annyiféle válasz. Sokszor országonként máshogy kezelik az elektronikus könyveket,az eddigi blogposztjaimból pedig kiderült, hogy nem egységes az elgondolás az elektronikus könyvek besorolása iránt. Nincs is egységes elgondolás, hiszen az elektronikus könyveket nem lehet az eddigi szabványok bármelyikébe belerakni, ezért sokszor a szerzői jogi rész kárára vonatkoztatható.

E-könyv mint könyv

  Elsőként logikusan gondolkodva az e-könyvet könyvként kezelnénk. Ebben az esetben több problémába is ütközünk, úgy mint az e-könyvek gyors másolhatósága, illetve az is, hogy nem a mi tulajdonjogunkban áll az elektronikus dokumentum. Erre a megoldás a különféle védelem, ám ezzel egyenlőre, nincs még maradandó és minden környezetre alkalmazható megoldás, mivel az olvasási élményt is rontja, miközben  körülményes megszerezni ilyenformán, legálisan a dokumentumokat. A jövőben reméljük sikerül valamivel előállni, hogy a könyvek és az e-könyvek ne legyenek megkülönböztetve egymástól.

  Elektronikusan támogatott szolgáltatás

 ...is lehet az e-könyv, mint itthon is. Ez azért fontos, mert nem egy dokumentumról van szó, hanem szolgáltatásról. Ennek eredményeképpen az áfakulcs változásban láthatjuk kárát, illetve abban, hogy nemigazán passzol erre a részre. A tulajdonjog ugyanúgy nehézkes, nem olyan, mint a könyvnél. Dokumentum egésze, vagy része, milyen időtartamra és meddig vonatkozik rá a szerzői jog. Ez dokumentumonként változik pont a besorolás hiányossága miatt.

Ingyenes tudás, ingyen könyv, "amit csak akkor veszek meg, ha jó": 

Az emberek fejében pedig ez van, hiszen legális úton nem kellemes bajlódni az e-könyvekkel. Emiatt alakult ki a kultúrában a különféle fórumok, honlapok, és torretek, amelyek között nem egy csakis elektronikus dokumentumokra, és abból is főleg könyvekre specializálódott. Ezt a nézetet lehetne megváltoztatni, ha az elektronikus könyvek elérhetőbbek, könnyen kezelhetőek, illetve árukat tekintve olcsóbbak lennének a nyomtatott verzióhoz képest, ellenben ez még nem reális, addig, ameddig nem tudjuk, mi is az az e-könyv.
  Remélem sikerült egy kicsit összefoglalnom, mi is az az e-könyv, és milyen problémái vannak. A jövő előttünk áll, hogy fejlesszük, és hogy az elektronikus dokumentumokkal dolgozunk, ezért kihasználtsága csak növekedhet. A jövő már itt van az ajtó előtt, csak be kell engedni.

Forrás:
Kevesebb adókedvezmény, szűkül a jogdíj fogalma
Újabb fejlemények az e-könyvek adózásával
Kettőt hátra
Németország bevezetheti a használt e-könyv fogalmát
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése