keresés

2016. december 12., hétfő

Eljött a HDR videók ideje

A Google a napokban bejelentést tett, hogy videómegosztó oldalukon újabb fejlesztést vezettek be, miszerint a HDR videókat is támogatja a YouTube mostantól. Így sokkal színdúsabb és részletben gazdagabb videók publikálására is lehetőség van.



HDR videók a A YouTube-n

Mostantól már HDR videók megtekintésére is van lehetőség. Ehhez természetesen egy HDR támogatással ellátott hardverre, illetve HDR-képes monitorra is szükség van. 
A hivatalos blogbejegyzés alapján a YouTube többféle HDR tartalmat is támogat. Felbontását tekintve a 720p-től egészen a 4K-ig, Frame per second-ot nézve pedig 23,976 FPS-től egészen 60 FPS-ig terjed, így a rendszer többféle beállítására is lehetőség van. Több mintavideó is megtekinthető a YouTube fejlesztői csatornáján természetesen már, ám megfelelő hardver hiányában ezek HDR helyett normál SDR módban jelennek meg az adott monitoron vagy televízión.

HDR-t támogató eszközök

A nem rég piacra kerül Xbox One S és a PS4 összes változata (Original, Slim és Pro) támogatja ezt a technológiát, ami növeli egy kép kontrasztját és dinamikatartományát, ami még valósághűbb képet eredményez.
Az új Chromecast Ultra már a natív Ultra HD felbontású és a nagy dinamikatartományú (HDR) streaming tartalmakat is kezeli, amely megjeleníthető egy Ultra HD és HDR képes TV-vel. 2015-ben a Strategy Analytics jelentése alapján a globális eladási lista élén 2015-ben a Google Chromecast állt.

Online videoszolgáltatások közül csak kevés kínál 4K és HDR minőségű tartalmat. Ilyen például a Netflix, a YouTube és az Amazon.

Mi is az a HDR?


A HDR a High Dynamic Range, azaz a magas dinamikatartomány fogalmának rövidítése, mely lehetővé teszi, hogy a kijelzők képének világosabb részei világosabbak és a sötétek sötétebbek legyenek, ezzel nagyobb kontrasztot eredményez. Csakúgy mint a 4K videók esetében, a HDR-nél is a rögzitésre használt kamerának tudnia kell ugyanazokat a technológiákat. Míg a 4K több pixelt ígér, a HDR jobbat. HDR TV-k képesek millókkal több szín megjelnítésére mint az SDR (Standard Dynamic Range) televíziók és a kontraszt a kép legsötétebb pontja és a legvilágosabb pontja közt még nagyobbá növelhető.

Két elterjedtebb változata létezik, a HDR10 és a Dolby Vision.

HDR10
Open source, minden HDR képes tv támogatja. 10 bit-ben dolgozik, ezáltal kisebb a dinamikatartománya, mint a Dolby-nak. Max fényereje elméletben, amire képes az 4000 nit, jelenleg azonban 1000 nit a maximum.

Dolby Vision
Zárt rendszer. 12 bit-et használ, több színárnyalatot képes megjeleníteni. Papíron maximum 10000 nit, jelenleg azonban 1000 nit a maximum. Ezáltal kiadott filmek frame by frame metaadatot tartalmaznak, amik megmondják a kijelzőnek, hogy pontosan miként jelenitse meg a képet.

A Samsung Sony, Sharp, Hisense HDR10 mögött álnak teljesen, és nem is terveznek Dolby Vision-t támogató tv-t gyártani. Az LG a Vizio, TLC, Philips mind a kettő, a HDR10 és Dolby Visiont-t támogató eszközöket is forgalmaznak. A HDR10 előnyben van, mert BluRay lemezeket Dolby Vision technológiával még nem készítettek, és jelenleg nincs is kereskedelmi forgalomban olyan lejátszó, ami ezt támogatná.


Források:
YouTube introduces HDR support
HDR10 vs Dolby Vision: Here’s what you need to know about the HDR format war
Elképesztően szép videók jöhetnek mostantól a YouTube-ra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése