keresés

2016. december 13., kedd

Az Internet of Things napjainkban


Az Internet of Things kifejezés, ami magyarul annyit takar, hogy a dolgok internete, még nem került igazán a köztudatba. Pedig hatása egyre csak nő és nemsokára behálózza a mindennapjainkat. A dolgok internete az internetre csatlakozó, egymással kommunikáló eszközök korát hozza el hozzánk. Többé nem csak okostelefonokról és okosórákról beszélhetünk, lassan minden eszközt „megfertőz” az internet, így készüljünk fel az okos háztartási gépek, az intelligens otthonok eljövetelére.  Ha ez nem lenne elég, az IoT hordható darabjait is vegyük szemügyre, hiszen már nem álom az intelligens nadrág vagy a karórával való üzenetküldés. De az IoT nagyobb méreteket is ölt, nem csak otthoni környezetben, hanem ipari területeken, valamint a mezőgazdaságban is nagy szerepet játszik. Számos előnyei lehetnek, az energiatakarékosságtól kezdve a kényelemig,  de jó néhány veszélyt is rejt magában.

Az Internet of Things valamikor akkor kezdődhetett, amikor 1982-ben Amerikában a Carnegie Mellon egyetemen egy csapat számítástechnikai tanuló rákötött egy Coca-Cola automatát az internetre. A még kezdetleges intelligencia abban merült ki, hogy az automata megmutatta, mikor elég hidegek az üdítők. Az Internet of Things fogalmat először Peter T. Lewis használta 1985-ben. Az IoT lényegében  internetre kapcsolódó, egymással kommunikáló eszközöket jelent. A dolgok internete  nem csak a szórakoztatóelektronikai eszközöket érinti, hanem vonatkozhat  háztartási berendezésekre, ablakokra, termosztátokra vagy akár egy csésze is a része lehet. Sőt nem csak otthoni környezetben használatos, hanem ipari területeken és a mezőgazdaságban is alkalmazzák.  Miért hasznos?

Talán a legfontosabb, hogy kényelmet csempész az életünkbe. Az eszközök, mint például egy villanykörte vagy a termosztát távolról, az okostelefonunkról is irányíthatóvá válik. A lakás fűtése-hűtése pofon egyszerűvé válik.  Az intelligens termosztátok érzékelik, ha elhagyjuk a házat, majd ehhez igazítják a hőmérsékletet, a termosztátok okostelefonunk GPS-éről tudja, hogy éppen merre járunk, mikor pedig közeledünk, ismét akcióba lendülnek, hogy felfűtött lakás fogadjon minket. Közben a rendszer ügyel az ablakokra, a szellőztetőkre, amik természetesen automatikusan kinyílnak, illetve záródnak, mikor kell.
Környezeti szempontból az energia megtakarításnál van fontos szerepe. Ipari üzemekben nagy megtakarításokról beszélhetünk, de otthonunkban is drasztikusan csökkenhet a rezsiköltség, mivel nem fűtjük feleslegesen a lakást és mégis meleg otthon vár bennünket. A mezőgazdaságban is kulcsfontosságú az öntözések során.
Biztonsági szempontból azért lehet hatékony, mert távolról is szemmel tudjuk tartani az otthonunkat. A beépített kamerák, szenzorok elküldik az adatokat az okostelefonra, így bárhol , távoli hozzáféréssel tudjuk figyelemmel kísérni az lakásunkat, megóvva a betörőktől.  Gyárakban fontos szerepet játszhat meghibásodás esetén. Ekkor a rendszer azonnal leállítja a hibás eszközt, és hibajelentést tesz, ezzel elkerülhetőek  a munkahelyi balesetek.

Okosság otthon


Okos már szinte bármelyik eszközünk lehet. A konyhában a hűtő, a sütő, a tojástartó, a villa. A fűtés rendszer, a világítás, a szórakoztató elektronikák. Az okoshűtő jelzi, ha fogytán van valami élelmiszer, megmutatja és javaslatot tesz utánrendelésre, esetleg meg is rendeli. A sütő illetve indukciós lap több ezer betáplált recept alapján tudja beállítani a sütési időt, így minden étel tökéletesen készülhet el. Ott van a különös villa is, mely a túl gyors étkezésre emlékeztet, ezáltal a túlevéstől óv meg. Nincs szükség pár perccel korábban  kikelni az ágyból sem, ha egy teára vágynánk, okos telefonunkkal vezérelve utasíthatjuk a vízforralót, hogy kezdje meg a víz melegítését.

Okosórák, okoskarkötők - a hordható intelligencia

 Talán a legismertebbek és a legtöbbet használtak az Iot összes eszközei közül. Az okosóráknak és a karkötőknek bár úgy tűnt, hogy esik a népszerűsége, mégis erős eladásokat jósolnak a  mostani ünnepi időszakra. A most megjelent darabok nem olyanok, mint a pár évvel korábban megjelentek. A technológiát a divattal ötvözik, sokkal kifinomultabb, elegánsabb, méretileg kisebb darabok jelennek meg a piacon.

2016 őszén jelent meg a Samsung Gear S3, az Apple Watch Series2, a Fossil Q Hybrid Smartwatch, illetve a Fitbit fitnesz karkötő. Mindegyik az előző modelljeihez képest nagy újításokat tartalmaz. Új szenzorok, beépített GPS, erősebb hardver és szoftver. Már csak el kell döntenünk, hogy milyen alkalomhoz szükséges. Ha sportolásról van szó, akkor a Fitbit okoskarkötő lehet a társunk, de a Samsung és az Apple órája is tökéletes választás, hiszen mindkettő vízálló. Ha megtartanánk az analóg formát, akkor a Fossil óráját válasszuk. A cég új modellcsaládjánál ötvözi a hagyományos külsőt az intelligenciával. A szeptember végétől elérhető modellcsalád nagy előnye, hogy megőrizte az analóg kijelzőt, melyet felturbózott egy kis intelligenciával. úgy működik, hogy a telefonra telepített appon keresztül beállítjuk, hogy mikor értesítsen bennünket. Egy naptárba felírt találkozóhoz rendelünk egy számot, például a 3-ast, az óra pedig úgy jelez, hogy a mutatói a hármasra ugranak, miközben egy kis rezgést is kelt. Meg kell jegyeznünk, hogy mit milyen számhoz rendeltünk.

Beszélő asszisztens  

Ha nem elégszünk meg az okostelefonnal való vezérléssel, tegyük hangvezérelve. Az Amazon Echo vagy a Google Home a saját kis asszisztensünk lehet.
az Amazon Echo egy külön kis doboz, amit bárhova elhelyezhetünk a lakásunkban. A hang vezérelt készülék képes zenét lejátszani például az Amazon Musicról vagy a  Spotify-ról. Kérdésekre válaszol, audiokönyveket, cikkeket, híreket olvas fel. Információt szolgáltat a forgalomról és az időjárási viszonyokról. Kompatibilis többek között a WeMo-val, a Philips Hue-val, a Samsung SmartThings-szel, és a Wink-kel is, így ha összekötjük az eszközöket, akkor irányítani tudja a világítást, a termosztátot. Folyamatos fejlesztésének hála, képességei egyre bővülnek.
Egy kicsivel elegánsabb formát ölt a Google Home. A Google által kiadott személyi asszisztenst 2016 májusában mutatták be a Google I/O konferencián. A Google vezérigazgatója kiemelte, hogy minden ötödik keresés már hangvezérelve történik az Egyesült Államokban, ezért fontos fejlődés, hogy már a mobilunkat sem kell elővennünk, ahhoz, hogy keressünk, elég ha az éterbe kiabáljuk az 'Ok Google' kifejezést, és rögtön reagál az otthoni asszisztensünk

Smart farming

Vessünk egy pillantást a mezőgazdaságban miként is alkalmazható az IoT.
  1. Az állatok ellenőrzése: A farmerek használhatnak vezeték nélküli IoT applikációkat, szenzorokat hogy adatokat gyűjtsenek az állatok egészségi állapotáról, jólétükről és a lokációjukról. Az állatokra szabott viselhető okoseszközök között szerepel az úgynevezett E-Tags, a fülbe, lábra rakható eszköz; az intelligens nyakörv, de alternatívaként (ami bár nem nevezhető viselhetőnek) megjelenik a lenyelhető E-kapszula, amit a szarvasmarha gyomrába juttatnak le. Ezek után már okostelefonról figyelhető az állatok állapota. A rendszer előnye, hogy gyorsan kiszűri a megbetegedett állatot, azt el lehet távolítani, mielőtt megfertőződne a többi állat
  2. A növények méretének, növekedésének, teljesítményének mérése időigényes és költséges munka.  A valós idejű adatokat küldő szenzorok segíthetnek ezen a problémán.  A földekre kihelyezett szenzorok információkat gyűjtenek a föld és a levegő hőmérsékletéről, a páratartalomról, ami segít a farmereknek megjósolni az aratási időszakot, segít a növények egészségének fenntartásában,  az öntözés időzítésében. Ezekkel a mérésekkel fejleszteni tudják a növények minőségét és a termeléshozamot.
  3. A szenzorok által mért adatok elemzése után, a gépek egymással kommunikálva emberi beavatkozás nélkül elvégzik a feladatokat. A földeken az öntözést, a fóliasátrakban, silókban, raktárakban a fűtés- és hűtésszabályzást. Az előre beprogramozott útvonalon járó munkagépek (kombájnok, vetőgépek) már szinte mindennaposak.

Veszélyek 

  • A szotfver alapú eszközöket frissíteni kell. Nem csak, hogy jobb legyen, de elengedhetetlen a biztonsági javítások miatt. Ezek a frissítések sok időt igénybe vehetnek. Már pedig a termosztát vagy az okoségőnél ez elég kellemetlen lehet.
  • Másik problémát jelenthet a jelvesztés. Mit csináljunk, ha az internettel működő eszközünk elveszti az éltető erejét? Márpedig senki sem szeretne egy működésképtelen ébresztőórát, vagy egy akadozó zenelejátszót.
  • Nagyon veszélyes lehet, ha az eszközeink felett valaki átveszi az uralmat. Gondoljunk csak az autónkra vagy a baby monitorra. A hacker támadások és a vírusfertőzések ellen komoly védelemre van szükség. Tavaly több, mint 30 cég fogott össze, hogy biztonságossá tegyék a dolgok internetét. Olyan nagy vállalatok álltak össze, mint az Intel, a BT vagy a Vodafone. Az Internt of Things Security Foundation csoport segít az okoseszköz gyártóknak biztonságossá tenni terméküket. Valamint a felhasználók oktatását is célul tűzték ki. 
  • A technológia fejlődés gyorsasága mindig  jobb eszközöket kínál, így telefonokból, laptopokból pár évenként újat, modernebbet veszünk. A többi okoseszközzel is így járhatunk. Ha magát a tárgyakat, mondjuk egy szivacsot vagy kanapét nem is kell, de a bennük lévő szenzorokat ki kell majd cserélni. Kisebb eszközöknél talán egyszerűbb, ha újat veszünk belőlük. Azok  már úgy is többet tudnak. Nem csak többet fogunk költeni, de a környezetet is terheljük a sok hulladékkal.
  • Az interneten böngészve elkerülhetetlenül reklámokba futunk bele. Az IoT-tal ez csak rosszabb lesz. A hűtőnk majd áruházláncot fog ajánlani, ha élelmiszerről van szó, az okosóránk megmondja melyik fitness appot vásároljuk meg. A rólunk gyűjtött adatokat felhasználva  személyre szabott reklámokat, ajánlatokat fogunk kapni.
  • Már most túl sokat lógunk az interneten. A helyzet csak romlani fog, ha minden körülöttünk lévő eszköz intelligenssé válik. A gépek helyettünk gondolkodnak, segítenek, válaszolnak nekünk, mi meg egyre jobban rájuk támaszkodunk. A digitális kiégés fenyeget bennünket. 
  • Már most félelmetes, ahogy a Facebook vagy a Google tudja, hogy merre járunk, de a mindent behálózó IoT -tal minden mást is tudni lehet majd rólunk. A rólunk gyűjtött adatokat könnyen felhasználják cégek marketing vagy egyéb célokra

Források

Ismerje meg a jövőt, ami a zsebéből indul ki, és hamarosan mindenhova elér 
Olcsó okosító érzékelők – Okos háztartás
The Internet of Things Is Far Bigger Than Anyone Realizes
Hódítanak a viselhető okoseszközök a digitális bennszülöttek körében
Smartwatches and fitness trackers continue to spread, powered by professionals 
Itt a Samsung Gear S3 óra 
Fitbit Charge 2 and Fitbit Flex 2: Release date, specs, price and everything you need to know
Apple Watch 2: Egy úszó szemszögéből
Meet The New Fossil Q Hybrid Smartwatches
How To Set Up Your New Fossil Q Hybrid Smartwatch 
Amazon Echo: mindenre van válasza (prohardver.hu)
Jön a Samsung saját digitális asszisztense (index.hu)
Mindenbe beleszól a Google (index.hu) 
A tárgyak internete menti meg a mezőgazdaságot 
Solutions for Smart Farming 
Why IoT, Big Data & Smart Farming is the Future of Agriculture 
IoT Agriculture Use Cases & Apps To Plant Seeds For Your Ideas 
Az IoT-függés veszélyei  
7 Reasons Why The Internet of Things Should Scare You  
Veszélyes játékszer a dolgok internete, de megzaboláznák    


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése