keresés

2016. december 12., hétfő

Linux operációs rendszerek

A mai napig sokan tartanak ki egy régi gépnél a Windows XP mellett, azonban van más lehetőség. Az olyan felhasználónak, akinek nem tetszik a Windows 8.1 és a Windows 10-et sem szeretné telepíteni, annak érdemes a Linux különböző változatai között körülnézni. Az alábbi cikkben a különböző verziókról tudhatnak meg többet, amelyekkel ingyenesen lehet életet lehelni egy gépbe, ráadásul biztonságosan.


Zorin OS és Linux Mint

A Windows XP felületéhez ragaszkodó felhasználók számára ajánlott választás a Zorin OS. A
Windows 7 és Windows XP kinézete is választható benne, ezzel a lehető legjobban alkalmazkodik ehhez a szemponthoz. A Start menü elrendezése változik meg leginkább ilyenkor. A Zorin OS az Ubuntura építkezik. Ezt azt jelenti, hogy ugyanazokat a frissítéseket kapja meg mint az említett ubuntus rendszer. Nagy választék áll a felhasználók részére, az appokból is ugyanazokat lehet rá telepíteni.
A Linux Mint az Ubuntu mellékágaként jött létre, hogy annak a hibáit küszöbölje ki. Négy asztali környezettel is elérhető és azóta az Ubuntura építő Linuxok legnépszerűbb kiadása lett. A korábban Windows XP felhasználók számára ajánlottak a MATE és KDE kiadások. Az Ubuntu biztonsági frissítései és szoftveres kínálata itt is elérhetőek.

elementary OS és Ubuntu

Nemcsak funkcióban, hanem dizájnban is modern egyszerűséget kínál az elementary OS. Ez a változat ugyan nem a Windows XP kedvelőinek kedvez, de stílusos kinézetéért ettől el lehet tekinteni. Szintén az Ubuntura építkezik, így nem kell aggódni a szoftverkínálat és a frissítések miatt.
Az Ubuntut természetesen nem lehet kihagyni erről listáról. Ez az egyik legjobban támogatott disztribúció. Az Unity ugyan eltér a többi megszokott asztali felülettől, könnyű megszokni a használatát. Azonban ha valakinek ez nem felel meg, érdemes megnézni a Kubuntu, Xubuntu és Lubuntu mellékágakat is.


Frissítés az unbuntus eszközökre

Ismét megérkezett az unbuntus telefonokra/tabletekhez a legújabb frissítés. Az előző kiadásnál említett verzióváltást az OTA-14 még nem hozza el, viszont egy teljesen új Unity8-cal érkezik, pár hibajavítással. Ennél a kiadásnál rövidebb a változásnapló, ez a jövőbeli verzióváltás egyik velejárója. Így is akad azonban egy-két érdekes újdonság. Fontosabb javított hibák, új funkciók többek között az alábbiak: új alkalmazásváltó, megújult képernyőfeloldásért felelős ablak, Opus audiókodek támogatása, Owncloud naptár körüli szinkronizálás körüli javítások, ébresztés körüli javítások a Nexus4-es telefonhoz, frissített fordítások. Ez a frissítés fázisokban, 24 óra leforgása alatt lesz elérhető a felhasználók számára. 


Források:
OTA-14 frissítés (2016.12.07.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése